english English

70. obljetnica utemeljenja Instituta za more i priobalje

08.04.2019, 12:46:21

Institut za more i priobalje dvodnevnim je programom proslavio 70. obljetnicu utemeljenja. Program je započeo 4. travnja Danom otvorenih vrata, a istoga se dana u Kampusu održao okrugli stol „Jadransko more“, koji su moderirali prof. dr. sc. Nenad Jasprica i dr. sc. Mirna Batistić. Također, u popodnevnim satima dr. sc. Nikša Glavić održao je predavanje za javnost s temom „Udahnimo duboko“, dok je u večernjim satima upriličena izložba „Tajne morskih dubina“, autora dubrovačkih umjetnika, u prostorima Instituta. Središnja proslava održala se 5. travnja 2019. u Kazalištu Marina Držića.

Organizirani istraživački rad u području oceanografije i ribarstva u Dubrovniku započeo je nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ribarstvene stanice 1946. godine i utemeljenjem Biološkog instituta Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU) 1949. godine. To su bili temelji današnjega znanstveno-istraživačkog rada u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Institut za more i priobalje nalazi se u Tvrđavi sv. Ivana u dubrovačkoj povijesnoj jezgri.

S imenom Institut za more i priobalje ova ustanova ulazi u sastav Sveučilišta u Dubrovniku 1. siječnja 2006., pa tako postaje sastavnica Sveučilišta s najdužom tradicijom.

Institut je od svojih prvih početaka imao kontakte i suradnju s najvažnijim ustanovama koje se bave istraživanjem mora na Mediteranu, kao što su Stazione Zoologica Anton Dohrn, iz Napulja, Observatoire Oceanologique, iz Villefranche-sur-Mer (južna Francuska), i Stazione Marittima, iz Trsta. Suradnja s tim ustanovama zadržala se sve do danas.

Danas Institut ima 35 zaposlenih djelatnika, a rad je organiziran u četiri laboratorija - Laboratorij za oceanologiju, Laboratorij za ekologiju i populacijsku genetiku, Laboratorij za floru i faunu kopna i Laboratorij za ekologiju, uzgoj morskih organizama i akvaristiku. Dubrovački akvarij i botanički vrt na otoku Lokrumu sastavni su dio laboratorija.

Djelatnosti Instituta su temeljna i primijenjena istraživanja prirodnih značajka Jadranskoga mora i priobalja, a posebno istraživanja strukture i procesa u ekosustavima. Institut razvija i druge djelatnosti, kao što su: monitoring živih bogatstava u moru i na kopnu, monitoring kvalitete mora, eksperimentalni uzgoj biljnih i životinjskih vrsta poradi stjecanja fundamentalnih spoznaja i provjera odvijanja prirodnih procesa, održavanje i popularizaciju akvarija, održavanje i popularizacija Botaničkog vrta na Lokrumu, formiranje znanstvenih i stručnih zbirka, te organiziranje tečajeva i predavanja koja su povezana s njegovom temeljnom djelatnošću.

BALDO KOSIĆ II.

Istraživačka brodica „Baldo Kosić II.“ Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku porinuta je u pulskom brodogradilištu Tehnomont 10. ožujka 2009. Brodica služi Institutu za biološka i hidrografska istraživanja obalnoga i otvorenog mora južnog Jadrana. Vrijednost brodice je 8,7 milijuna kuna a financiralo ju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Institut za more i priobalje u Dubrovniku, uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Tako je Institut nakon 17 godina dobio suvremenu istraživačku brodicu kao zamjenu za bivšu „Baldo Kosić“, koja je potonula u granatiranju Dubrovnika u listopadu 1991. godine. Brod je opremljen najsuvremenijom navigacijskom opremom.

FOTO: dr. sc. Igor BrautovićPravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica