english English

Prof dr. sc. Pero Maldini imenovan za člana Etičkog povjerenstva za izbore za EU parlament

17.04.2019, 14:34:01

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, imenovan je članom Etičkog povjerenstva za izbore za Europski parlament.

Članove Povjerenstva, kao nadstranačkog tijela, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. U skladu sa Zakonom o izboru članova u Europski parlament, Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova. Predsjednik mu je po položaju predsjednik HAZU-a, a po tri člana predlažu parlamentarna većina i oporbene stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.

Tako su, uz predsjednika akademika Velimira Neidhardta, na temelju prijedloga parlamentarne većine u Etičko povjerenstvo imenovani Davor Derenčinović, Pero Maldini i Jasna Omejec, a na prijedlog oporbenih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru imenovani su Vlaho Bogišić, Goran Čular i Stanko Bruno Uršić.

Etičko povjerenstvo djeluje u prostoru Hrvatskoga  sabora. Prema zakonu, Etičko će povjerenstvo donijeti i objaviti Izborni etički kodeks, kojeg čini sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i postupku.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica