english English

Youth4Regions program

29.04.2019, 14:35:40

Početkom travnja 2019. godine Europska komisija pokrenula je Youth4Regions natječaj. Youth4Regions je program koji pruža podršku studentima novinarstva i mladim novinarima u istraživanju aktivnosti Europske unije u njihovoj regiji. Program uključuje razne edukacije na temu novinarstva i regionalne politike EU; suradnju sa stručnjacima novinarstva; mogućnost sudjelovanja na Europskom tjednu regija i gradova https://europa.eu/regions-and-cities  u Bruxellesu; posjetu ustanovama EU koje se bave medijima i novinarskim temama; mogućnost sudjelovanja u posjetima novinarskog tima Europske komisije zemljama članicama EU i drugo. Natječaj traži mlade novinare koji pokazuje interes za regionalnu politiku EU i imaju prethodno novinarsko iskustvo (formalno ili praktično). Na natječaj se mogu prijaviti mladi novinari (uključujući studente novinarstva, novinare sa završenim studijem novinarstva koji imaju do 2 godine radnog staža i novinare koji su diplomirali u protekle 2 godine), starosti 18 - 30 godina, iz zemalja članica EU i susjednih zemalja.

Prijave se vrše online

https://youth4regions.win  podnošenjem kratkog članka (400 - 1000 riječi) ili kratkog videozapisa (2 - 3 minute) na temu projekta sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj ili Kohezijskog fonda. Članak ili video moraju biti originalni, odnosno ne smiju biti prethodno objavljeni.

Pobjednici natječaja bit će pozvani u Bruxelles, od 6. do 11. listopada 2019. godine, gdje je planiran program edukacije o novinarstvu i odnosima EU, suradnje s novinarima i umrežavanja s predstavnicima ustanova EU, europskih medija i drugih novinara. Troškove putovanja i smještaja snosi Europska komisija. Po završetku programa, sudionici će postati dio panoeuropske mreže novinara specijaliziranih za EU odnose - Youth4Regions Alumni.

Rok za prijavu je 15. srpanj 2019. godine.

Rezultati će biti objavljeni 9. Kolovoza 2019. godine.

Dodatne informacije, uključujući iskustva sudionika prethodnih natječaja dostupna su na web stranici Youth4Regions programahttps://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/youth4regions.

Budući da Youth4Regions natječaj uključuje i projekte sufinancirane u okviru programa Interreg, ovom prilikom želimo vas informirati o projektima koji se provode u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija  i Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. i koji mogu biti tema za članak ili video novinarima iz vaše ustanove. U nastavku ću ukratko predstaviti ove Programe.

Više informacija o projektima možete saznati ovdje:

www.interreg.org
Tražilica