english English

Anketa stanovništva stare povijesne jezgre Dubrovnika

05.05.2011, 14:56:55

U okviru doktorskog studija ”Povijest stanovništva”, koji izvode Sveučilište u Dubrovniku i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, provodi se anketa stanovništva stare povijesne jezgre Dubrovnika s ciljem da se utvrdi demografska slika Grada i time omogući kvalitetna analiza strukture stanovništva i demografskih procesa, a koji se rezultati praktično mogu primijeniti i za donošenje potrebnih mjera koji bi zaustavili proces depopulacije koji se odvija pred našim očima. Anketa je još u tijeku. Prva, preliminarna procjena govori o okvirnom broju od 1000 stanovnika u staroj gradskoj jezgri uz evidentnu prevlast starijeg stanovništva. Također, uočava se veća napučenost u rubnim dijelovima Grada, koja pokazuje da je zariste depopulacije najelitniji dio Grada. Stanovnici Grada iznijeli su vrlo zanimljiva razmišljanja o Gradu i čitav niz mjera za koje smatraju da bi pomogle revitalizaciji. Jedan set tih prijedloga ide u smjeru izjednačavanja gradskog stanovništva s drugim stanovnicima u Dubrovniku. Građani imaju veliki problem s dostavom koja se zaustavlja na Pilama ili Pločama, imaju problem s opskrbom i cijenama koje su više od cijena u drugim dijelovima Dubrovnika - od svakodnevnih artikala do skupih građevinskih zahvata.

Druga velika skupina prijedloga odnosi se na degradaciju prostora i debalans između zahtjeva stanovnika da imaju miran i neometan život i zahtjeva biznisa, gdje je svaki dodatni stol, svaki kruzer, svako produljenje

vremena donosi zaradu. Kod ovih prijedloga vjerojatno bi nastali i najveći prijepori - jedan anketirani građanin je to vrlo slikovito opisao: ”uprtiti se u vreću buha”.

Treću skupinu prijedloga cine dugoročne mjere, od kojih bi neke zahtijevale i dodatnu zakonsku regulativu. Neki od prijedloga odnose se na nastojanje da se postupno povećava udio nekretnina u vlasništvu Grada. Jedan od zanimljivih prijedloga, koji ide u tom smjeru jest da Grad sklapa ugovore o doživotnom uzdržavanju sa starijim osobama. Povećavajući stambeni fond Grad bi imao veće mogućnosti da vrati mlado stanovništvo u Grad ili kako je jedna stanovnica Grada lijepo kazala - vrati u Grad ”smijeh i plač”. Ovaj projekt, u kojem sudjeluju doktorandi doktorskog studija ”Povijest stanovništva” Ana Prohaska, Rina Kralj-Brassard, Nada Raić, Irena Ipšić, Ivana Lazarević, Neda Kovačić i Marinko Marić, je još uvijek u tijeku - ovo su tek prve procjene rezultata i opći dojmovi - završetak ankete i cjelovita analiza tek treba uslijediti.
Tražilica