english English

Student Ivica Ljubas na „International Summer School Seggau 2011“

25.08.2011, 14:12:35

Sudjelovanje u radu međunarodne ljetne škole u Seggau pomoglo mi je u shvaćanju pojma multikulturalnosti. U dosadašnjem obrazovanju na Sveučilištu mnogo puta smo govorili o ovoj ili sličnim temama, ali kada pored vas u istoj prostoriji sjedi 74 sudionika iz 25 različitih zemalja tek tada možete zaista govoriti o multikulturalnosti. Dobro se sjećam prvog predavanja, naime prvo predavanje smo imali kao neku vrstu upozorenja koja nas je trebala upozoriti da svaki pojedinac ima vlastitu kulturu i identitet, ali isto tako i da svaka zemlja ima svoju kulturu i nacionalne identitete te da pripazimo kako se odnosimo jedni prema drugima i da isključivo razgovaramo na engleskom jeziku.

Jednostavno ne mogu, a da ne pohvalim organizaciju Sveučilišta Karl Franzens iz Graza. Prilikom dolaska u dvorac Seggau svakog od nas je dočekala mapa sa svim potrebnim informacijama. Na prvi mah pogledavši raspored učinilo mi se da nećemo imati puno slobodnog vremena i zaista nismo imali. Na svečanom otvaranju ljetne škole pozdravila nas je prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Roberta Maierhofer najavivši dva intenzivna tjedna.

U 14 dana bili smo obavezni prisustvovati jutarnjim predavanjima i popodnevnim seminarima, dok su večeri uglavnom bile predviđene za diskusiju s profesorima koji su dolazili iz čitavog svijeta. Prilikom popunjavanja prijavnice bilo je ponuđeno šest modula seminara, no ja sam se odlučio za seminar „Media and Communication“ koji je najbliži mome studijskom programu, te smatram da sam upravo u tom modulu najkompetentniji razgovarati i raspravljati s ostalim kolegama. Radi u malim skupinama od svega desetak studenata bio je jako zanimljiv i koristan.

Da netko ne bi pomislio da smo konstantno bili posvećeni akademskom obrazovanju bilo je tu i zabave. Organizirani turnir u odbojci, večer karaoka, a nagrađivala se najbolja i najgora izvedba, oni koji su poželjeli osvježenje su mogli potražiti u hotelskom bazenu. Bio je tu organiziran posjet Grazu, njihovom Sveučilištu, te prijam kod gradonačelnika u Gradskoj vijećnici s organiziranim domjenkom. Bilo je čak organizirano natjecanje za najbolji izvještaj, a nagrada je bila stipendija za jedan semestar na Sveučilištu u Grazu. Isto tako, nagrada se dijelila i za najbolju fotografiju, te najbolji video prilog.  Nagrada za najbolji video prilog pripala je upravo mojoj malenkosti.

Zaista mi je bila velika čast i zadovoljstvo biti dva tjedna na takvom divnom mjestu i u takvom okruženju. Ovom prilikom htio bih se zahvaliti  Studentskom zboru Sveučilišta u Dubrovniku koji je sufinanciralo troškove mog sudjelovanja na ovoj ljetnoj školi, profesorima dr. sc. Ivanu Tanti i doc. dr. sc. Peru Maldiniju, te Službi za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku na savjetima i pomoći.
Tražilica