english English

Lejla Samardžić o Erasmus iskustvima iz Španjolske

21.10.2011, 11:36:55

Iako su prošla tri mjeseca od završetka Erasmus razmjene, moji se pozitivni dojmovi još nisu smirili.

Koliko god čitali o iskustvima drugih studenata koji su bili na razmjeni, o mjestu u koje ćete ići, fakultetu na kojem ćete slušati predavanja, sve to ne može ni djelomično dočarati ono što osobno doživite. Erasmus razmjena je moje najbolje iskustvo studentskih dana i žao mi je što nije trajalo dulje od jednog semestra.

Španjolska, Andaluzija, je zasigurno za mene bio najbolji mogući izbor. Uz to što je prekrasna, sunčana, vesela i što se uvijek nešto događa (Semana Santa, Feria de abril, El Rocío), jeftinija je od ostatka Španjolske, a i drugih europskih zemalja. Svoju ušteđevinu ćete moći potrošiti i na putovanja. Huelva, mjesto u kojem sam bila, udaljena je od Seville samo sat vremena vožnje autobusom. Grad nema arhitektonsku ljepotu, ali itekako odiše andaluzijskim ugođajem. Svidjelo mi se što je grad manji vam se susjedi javljaju na putu, prepoznaju vas iz trgovine, bara, mesnice. Topli južnjaci će vam pomoći u svakom trenutku.

Svima koji planiraju ići na razmjenu sugerirala bih da uz predmete na engleskom jeziku uzmu predmete i na jeziku zemlje u koju idu, jer će to upotpuniti studentsko iskustvo. Što se tiče stipendije, ona sigurno nije dostatna, ali je svakako pomogla. Istaknula bih problematičnu činjenicu da se mora tražiti viza i zbog toga trošiti vrijeme i novac, budući da se viza može dobiti jedino u Zagrebu, i to osobno. Međutim, sve te birokratske sitnice se lako zaborave i zanemare kad proživite iskustvo studiranja i života u drugoj državi. Imala sam sreću što sam na razmjenu u Španjolsko išla s prijateljicom, što je dodatno olakšalo upoznavanja, a vrlo brzo smo se sprijateljili sa studentima iz Kanade, Amerike, Irske, Njemačke, Austrije, Turske… i to je nezaboravno iskustvo.

Erasmus razmjena obogatila je moje studentske dane u obrazovnom, društvenom i poslovnom smislu. Na kraju, zahvalila bih se svima iz Službe za međunarodnu suradnju na poticanju, trudu i radu! Moja poruka svima koji se možda dvoume oko sudjelovanja u Erasmus programu je da se ovakvo iskustvo itekako isplati.
Tražilica