
Analize vina, maslinovog ulja i tla
Laboratorij za fizikalno-kemijske analize od 2011. je akreditirani laboratorij u području ispitivanja vina i maslinovog ulja po Normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007 koja propisuje zahtjeve za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija. Potvrda o akreditaciji može se vidjeti na stranici: http://www.akreditacija.hr/registar.
Metode ispitivanja vina i maslinova ulja provode se sukladno referentnim međunarodnim metodama (OIV - Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, COI - Conseil oléicole international, EU).
U sklopu laboratorija djeluje i laboratorij za senzorna ispitivanja maslinova ulja gdje educirani kušači vrednuju djevičanska maslinova ulja po akreditiranoj metodi.
Laboratorij već niz godina sudjeluje i u međunarodnim međulaboratorijskim usporednim ispitivanjima vina i ulja sa oko 150 relevantnih svjetskih laboratorija u organizaciji akreditirane tvrtke BIPEA (Gennevilliers, Francuska).
Područje analitike vina obuhvaća sljedeće metode:
- gustoća i relativna gustoće pri 20°C
- alkoholna jakost
- ukupni suhi ekstrakt
- reducirajući šećer
- pepeo
- pH vrijednost
- ukupna kiselost
- hlapiva kiselost
- slobodni i ukupni SO2
- određivanje limunske kiseline
Područje analitike maslinovog ulja obuhvaća sljedeće metode:
· slobodne masne kiseline
· peroksidni broj
· spektrofotometrijske konstante u UV području
· metilesteri masnih kiselina
· senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja