english English

Od Škarorukog Edwarda do Crnog bisera

12.12.2011, 19:17:40

Početci svake glumačke karijere su vrlo teški i gotovo beznačajni, a takav je slučaj i sa Deppom, koji se rodio 9. lipnja 1963. u gradu Owensborou u američkoj saveznoj državi Kentucky. Kao dijete koje u svojem rodoslovnom stablu ima irske, njemačke pa i korijene Cherokee indijanaca.

Odrastao je u Floridi, a 1978. nakon razvoda roditelja, mladi Depp, usprkos problemima s alkoholom i drogama, odlučuje započeti glazbenu karijeru. Nakon što je osnovao svoj vlastiti glazbeni sastav „The Kids“, mladi Depp, uz pomoć poznanstva s tada već poznatim glumcem Nicolas Cageom, 1984. debitira kao sporedni glumac u filmu „Strava u Ulici brijestova“. Iako je to bila uloga „žrtve“ u horor filmu, njegova karijera je bila začeta. Već 1987. slijedi značajnija  uloga u seriji „21 Jump Street“ koja se može smatrati pravom „odskočnom daskom“ za glumačku karijeru Johnnya Deppa te se od tog trenutka njegova karijera nalazi u stalnom usponu. Nastupi u toj seriji su Deppu donijeli titulu idola u svijetu tinejdžera ali to neće potrajati dugo. Već 1990. Depp upoznaje redatelja Tima Burtona, te se ovaj susret i prijateljstvo vrlo pozitivno odrazilo na Deppovu karijeru, a kasnije je za Burtona rekao da mu je „brat, prijatelj i hrabra duša.“ Dakle, poznanstvo s Burtonom je imalo plodonosan utjecaj u životu i djelovanju Johnnya Deppa te tako 1990. uz suradnju s Burtonom nastaje film „Edward Škaroruki.“ 1993. surađuje i sa redateljem s balkanskih prostora, Emirom Kusturicom, u filmu „Arizona Dream“. 

Koncem 90-tih Depp često glumi u filmovima jezivog karaktera u kojima obitava atmosfera užasa i straha koja prelazi granicu mogućeg. 1999. glumi u filmu redatelja Romana Polańskog naslovljenim  „Deveta vrata“ u kojem se dodiruje problematika i elementi sotonizma. Tijekom snimanja tog filma, Depp upoznaje sadašnju partnericu, francusku pjevačicu i glumicu, Vanessu Paradis.

Osim filma „Deveta vrata“, ovaj put opet u suradnji s prijateljem Burtonom, nastaje film „Sanjiva dolina“, mješavina detektivske priče i horora inspirirana na istoimenoj pripovijetci Washingtona Irwinga iz 1820. godine. 

Početak 20. stoljeća obilježava film „Čokolada“  koja je potpuno promijenila okolinu i tematiku likova u koje je Depp glumio. Sad je to bila Francuska.  „Kao iz bajke“ tako bi se najlakše predstavio ovaj film koji je bez ikakvih strahova i serijskih ubojica gledatelja očarao svojom tematikom i gotovo bajkovitom porukom. Takva radikalna promjena teme nije trajala dugo, i već godinu dana poslije, 2001., Depp u ulozi detektiva ovisnog o drogama razotkriva identitet Jacka Trbosjeka u filmu pod naslovom „Iz pakla“. Nakon tog ostvarenja, koje je kritika a i publika jako dobro prihvatila, slijedi uloga u filmu „Bilo jednom u Meksiku“ iz 2003. godine. 

No,  2003. godina bit će upamćena kao godina koja je otvorila sasvim nove dimenzije u stvaralaštvu Johnnya Deppa i koja je bila godina „rođenja“ kapetana Jacka Sparrowa. Naime, u toj godini nastaje film „Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera“ koji  će Deppu donijeti  još veću popularnost i nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.  Ostvarenje koje je obilježilo 2005. godinu jest svakako film „Charlie i tvornica čokolade“ u kojem Depp opet vraća glumi i utjelovljenju ekscentričnih i neobičnih likova. Međutim, lik Jacka Sparrowa Deppa ne napušta, te tako dvije godine zaredom, u 2006. i 2007. nastaju drugi i treći nastavak Pirata s Kariba, „Mrtvačeva škrinja i „Na kraju svijeta“ . U međuvremenu je ime „Jack Sparrow“ u svijetu postalo gotovo sinonim za ime Johnny Depp, a Depp je zapravo toliko utjelovio „Jacka Sparrowa“ da mu je navedeni lik postao gotovo alter-ego. 2007. Depp je ponovo nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca, međutim nije ga dobio, ali mu je zato iste godine dodijeljen Zlatni globus za najboljeg glumca  za ulogu Sweeney Todda - Đavoljeg brijača iz Fleet Streeta, film koji je plod ponovne suradnje između Burtona i Deppa. 

Tri dijela nisu bila dovoljna, te se u 2011. na filmskim platnima ponovo pojavio čudnovati i hrabri kapetan Sparrow u četvrtom dijelu Pirata s Kariba, s naslovom „Nepoznate plime“. Filmski serijal Pirata s Kariba jedan je od komercijalno najunosnijih u povijesti filma. Depp je izrazio veliko zadovoljstvo i volju da snima i peti dio, koji bi se na filmskim platnima trebao pojaviti u 2013. godini.   

Filmovi „ Turist“ i „Alisa u zemlji čudesa“ postižu veliki uspjeh. U filmskoj adaptaciji priče „Alisa u zemlji čudesa“, Depp je utjelovio lik Šašavog Klobučara te je scenarij za ovaj film, zbog svoje maštovitosti i jedinstvenosti,  nagrađen i Oscarom.

Prema časopisu „Forbes“, Depp se nalazi na drugom mjestu financijski najuspješnijih glumaca, odmah iza svog kolege Leonarda di Capria. Depp se inače povukao iz javnog života Hollywooda, te sa svojom obitelji živi  na jugu Francuske u gradiću Plan-de-la-Tour gdje, uz golemo imanje,  posjeduje i vinograd gdje se u pauzama među snimanjima bavi i proizvodnjom vina.

Deppova karijera utjelovljenja nekih  tamnih, „promašenih“ i  čudnih likova koje je „proizveo“ život i koji se nađu u paradoksalnim situacijama donijela mu je, između ostalog, i tri nominacije za Oskara, četiri nominacije za Nagradu Saturn, te jedan Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca, ali mu je, nadasve, donijela veliku popularnost ali i prepoznatljivost širom svijeta.

Bruno Lucić Repozitorij
Tražilica