english English

Neponovljivi vizionar i genij tehnološkog svijeta

12.12.2011, 19:19:52

Steven Paul Jobs rođen je u San Franciscu, Kalifornija, 24. veljače 1955. i diljem svijeta  poznat je kao osnivač tvrtke Apple Computer. Zajedno sa Steveom Wozniakom u garaži, koja je prema izjavi iz njegove biografije bila puna  jabuka, napravio je prvo kućno računalo Apple (”Jabuka”). Tako je i imenovao tvrtku, koju je osnovao s Wozniakom.

Poslije nekoliko generacija računala Apple, napravio je računalo Lisa. Lisa je bilo prvo računalo koje je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operacijskim sustavom. Sljedeća generacija računala iz njegove produkcije bio je Macintosh, što je naziv jedne vrste  jabuka u SAD-u.

U međuvremenu druga računalna tvrtka je nastala i osnažila dovoljno da je kupila Apple, na što je Jobs reagirao ostavkom i osnivanjem nove tvrtke  pod imenom Next. U toj tvrtci je kasnije Tim Berners Lee razvio originalni World Wide Web, internet pretraživač kakav nam je danas poznat. 

Godine 1996. Apple Computers se nalazio u najvećoj krizi od osnivanja, stoga je, u dogovoru s Jobsom, kupio njegovu tvtku NeXT za 402 milijuna dolara,  Jobs se vrača kao zamjenik predsjednika  i spasilac u svoju tvrtku. Iako je 2001. degradiran iz zamjenika u menadžera,  Jobs je i dalje  upravljao Appleom i to  za godišnju plaću u visini od jednog dolara, zbog čega ga je Guinnessova knjiga rekorda stavila na listu najslabije plaćenih menadžera.

Što se tiče njegovih drugih zanimacija također je bio suosnivač animacijskog studija Pixar (Pixar Animation Studios), poznatog po animiranim filmovima Priča o igračkama (Toy Story), Život buba (A Bug's Life) i U potrazi za Nemom (Finding Nemo). Također je bio poznat po svom načinu života i prehrane. Minimalizam i vegetarijanstvo pa čak i jednu cijelu godinu fruktarijanstvo. Mnogi ga nisu shvaćali i jednostavno mislili da je to u najmanju ruku čudnovato, no Jobs se svojih navika držao kroz cijeli život.

Iako u biografiji stoji kako nije bio u dobrim odnosima sa svojim kolegama po struci Pageom i Brinom – osnivačima Google-a i Billom Gatesom i da se zapravo protivio verziji iPoda i iTunesa za Windowse ili aplikacije za iPhone  nemože mu se to uzeti za zlo jer je ipak cijeli svijet zadužio svojim otkrićima pa i time što ih je nastojao precizno dizajnirati i savršeno prilagoditi korisniku.

Gloria Mage Repozitorij
Tražilica