english English

Roberto Cavalli – Krojač modnih trendova

12.12.2011, 19:22:27

Roberto Cavalli je modni dizajner iz Firence rođen 1940. godine. Odrastao je u skromnom okruženju, ali uz snažno umjetničko ozračje rodnog grada i svoje obitelji. Majka mu je bila krojačica, a djed impresionistički slikar čiji se radovi još uvijek mogu vidjeti u muzeju Uffizi, što je vjerojatno u korijenima njegove predodređenosti za kasnije profesionalno bavljenje modom.

Slijedeći obiteljsku tradiciju završava Akademiju likovnih umjetnosti. Još u studentskim danima istraživao je i kreirao materijale te napravio seriju cvjetnih otisaka na tkaninama, posebno pletenim tkaninama, skrenuvši na taj način pažnju velikih talijanskih tvornica.

Tokom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, sjedinjujući modu i slikarstvo kroz lokalnu tradiciju proizvodnje kože i tiska na tkanine, stvara inovativnu tehniku tiska na koži.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća predstavljaju vrijeme etabliranja Roberta Cavallija na modnoj sceni. Uspjeh modne revije u Parizu 1970. godine ponajprije može zahvaliti inovativnom kolekcijom večernje odjeće izrađene od netipičnog materijala za svečanu odjeću –tiskom dekorirane kože. Sa ovim je tehnikama debitirao u Parizu i stekao naklonost brandova kao što su Hermes i Pierre Cardin.

Nedugo potom lansira luksuznu varijantu jeansa, a kasnije i odjeću izrađenu tehnikom „patchworka“ koja postaje najtipičniji odjevni „must” tadašnje beat generacije, nesvakidašnje kombinacije mikro i maksi duljina, te općenito inovativna dizajnerska rješenja koja su do tada bila neviđena na modnim pistama. A osmislio je i rastezljiv jeans inovativnom tehnikom dodavanja elastične likre u materijal.

Prvi koraci

1972. godina je za Cavallija bila veoma važna jer upravo tada otvara svoj prvi butik u San Tropez-u što mu priskrbljuje mnoge bogate i slavne klijente poput Brigitte Bardot i Sofije Loren, koje su među prvima uočile svu raskošnost i sjaj odjeće poznatog dizajnera.

1980. godine oženio se Evom Duringer, koja je njegov životni suputnik i poslovni partner. Upoznali su se na izboru  za Miss svijeta, gdje je bio član žirija.

Kićeni i razmetni stil osamdesetih savršeno se nadopunjuje na eklektizam i luksuznost stila Cavallijevih kreacija, no tek će se devedesetih godina iskristalizirati prepoznatljivi modni rukopis istinskog zaljubljenika u senzualnost i seksipil žene.

To desetljeće donijelo mu je ekspanziju i na druga tržišta, neposredno nakon predstavljanja

kolekcije izblijeđenog jeansa.

Tijekom godina svog modnog djelovanja uporno odbija stereotipnost ideja i modni konformizam. To se dalo naslutiti već 1972. godine kada predstavlja prvu kolekciju u povijesnoj bijeloj dvorani palače Pitti u Firenzi te izaziva pravi skandal svojim modelima od čipke i trapera.

   
Kao i po blistavoj karijeri, ovaj dizajner je poznat i po mnogim drugim poznatim osobama koje rijetko propuštaju njegove revije poput Jenniffer Lopez, Victorie Beckham, Shakire, Christine Aguilere, Lennya Kravitza, te mnogih drugih.

Stil Roberta Cavallija karakteriziraju animalni uzorci, divlji grafizmi, raskošni cvjetni printovi, šare i arabeske, efektne eklektične kombinacije kože, čipke, krzna i perja, uz seksi krojeve i duboke proreze.

Cavalli linije

Danas se unutar branda Cavalli nalaze linije donjeg rublja, satova, naočala i predmeta za kuću, potom linija za novorođenčad, linija muške odjeće, casual linija Freedom te linija Class Cavalli, dječja linija Angels&Devils, linija za mlade Just Cavalli te linija za kućne ljubimce.


Roberto Cavalli je poznat i kao zaljubljenik u luksuzne interijere i kuće koje odišu raskošnošću i njegovom prepoznatljivom estetikom. Cavalli barovi i restorani nalaze se diljem svijeta, odlikuju se atraktivnim interijerima i samo su još jedan od dokaza iznimne uspješnosti slavnog dizajnera.

Roberto Cavalli proslavio je četrdeset godina na modnoj sceni kolekcijom za proljeće i ljeto 2011. godine, postavivši pistu pokraj monumentalnih arkada Arco Della Pace iz 19. stoljeća u Milanu.

Jubilarnu obljetnicu (23. rujna 2010.) obilježio je i novom kampanjom, knjigom, fotografijama, parfemom Anniversary i novim prigodnim logom, uz glamurozne zabave i gala večere sa svojim slavnim prijateljima, izgovorivši jednom prigodom rečenicu koja najzornije oslikava dizajnerovu viziju mode:

”Tijekom ovih prvih četrdeset godina jurio sam san o ljepoti. Dizajnirao sam odjeću za žene koje su krajnji izraz ljepote, a zapravo je najbolje same utjelovljuju”.

Aida Hadžić Repozitorij
Tražilica