english English

Čokolada naša svagdašnja

13.12.2011, 15:59:39

Postoji tropsko stablo koje uspijeva samo unutar dvadeset stupnjeva oko ekvatora. Biljka je vrlo zahtjevna, a rađa samo dvadeset godina. Plodovi se beru tokom cijele godine. Iz njih se ručno vadi oko 20 do 50 zrna sjemena. Riječ je o kakaovcu ili Theobroma kakao. Kako mu i samo ime kaže, doslovno je hrana Bogova.

Čokolada u kakvoj danas uživamo nastala je u 18. stoljeću u Nizozemskoj. Ondje su kakao u prahu pomiješali s vodom, mlijekom, kakao maslacem i šećerom i tako je nastala prva prava čvrsta čokolada.

Čokolada je delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob

Mnogi čokoladu jedu sa grižnjom savjesti jer se smatra da čokolada deblja. Tako je pokušavaju ne jesti. Međutim, ako ne uspiju odoljeti slastici, onda je pojedu još više nego što bi je pojeli kada im prvi put padne na pamet. Nemojte potiskivati misli na čokoladu. Potiskivanje određenih misli vode ka tome da te misli postaju još dominantnije.

Također, nemojte vjerovati svemu. Da biste se prepustili slatkoj napasti sjetite se nekih zabluda i uživajte:

Nećete se udebljati od čokolade, kao ni od bilo kojeg drugog jela, ukoliko jedete u normalnim količinama.

Niti jedno istraživanje nije pokazalo da čokolada uzrokuje akne.

Čokolada ne uzrokuje ni karijes. Karijes uzrokuje nedostatak higijene.

U stvarnom životu puno ljudi imaju brata ili sestru. U hrvatskoj su poznati braco i seka, na primjer, Ivica i Janica ili braco i seka Kerum, no ipak najpoznatiji par, najpoznatiji Braco i Seka su oni čije je ime poznato i u prekoocenaskim zemljama, a nastali su u najslađoj tvornici, požeškom Zvečevu. Braco i Seka najpoznatiji su čokoladni brend, ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji. Prva takva čokolada proizvedena je 1950. godine i bila je poznata po nazivu Mliječna čokolada. Na omotu je bila sličica nasmiješene djevojčice, pa su je kupci sami počeli nazivati Seka. 1957. čokolada je i službeno dobila ime Seka, a godinu dana poslije dobila je i Bracu. Likovi na omotu bili su iz mašte, nacrtani rukom. Godinama su se čokoladi dodavali različiti sastojci koji su poboljšali njen okus. Najviše se iz Hrvatske izvozi u Bosnu i Hercegovinu, ali i u druge zemlje Europe, pa čak i zemlju čokolade – Švicarsku. Od 1957. godine do 2010. godine prodana je milijarda i 400 milijuna komada Seke i Brace.

Strasti prema čokoladi ne jenjavaju ni u Americi, a slijedi je gurmanska Francuska. Amerikanci tri puta godišnje slave Dan čokolade, 28., 29. i 30. prosinca. Tvrde da na taj dan žele pozvati ljude da se prepuste okusu i ne broje kalorije.

I Francuska svake godine 27. listopada održava Sajam čokolade u dvorima Versaillesa. Takav gastronomski raj traje do 1. studenog.

Uskrs i Božić su se zbog ogromne prodaje smatrali neslužbenim danom čokolade, ali u čast Valeria Lo Iacona, osnivača Svjetskog dana čokolade, od 2003. godine službeni datum je 4. rujna. Za taj dan osnivači savjetuju: „Odnesite bombonijeru svojim kolegama na poslu, u lokalni starački dom ili se prepustite užicima čokolade sa svojim partnerom.“

Nemojte prestati jesti nešto što potiče dobro raspoloženje, nešto što vas smiruje i djeluje kao antidepresiv, nešto što potiče koncentraciju i jača intelektualne sposobnosti.

Smatra se da je čokolada i afrodizijak. Navodno je i Giacomo Casanova konzumirao čokoladu prije osvajanja žena. Ne zna se točno kakve su bile njegove ljubavne sklonosti, ali može se pretpostaviti da je trebao psihološku podršku, a našao ju je upravo u čokoladi.

Anamarija Bilić Repozitorij
Tražilica