english English

Sumrak na dubrovačkim Grebenima

13.12.2011, 17:03:09

Hrid ispred uvale Lapad, na pola puta između dubrovačkog hotela „Dubrovnik Palace“ i purpurnih boja ljetnog horizonta, netom je upisana na kartu najljepših svjetskih svjetionika. Dubrovčanima poznata pod imenom Grebeni, lanterna oko koje se gnijezde galebovi klaukavci i plove jedrenjaci uz bok megajahtama, očarala je novinarku uglednog britanskog lista „Independent“ Lauri Holt što svjetionik poetično naziva „osamljenom predstražom“ hotela u dubrovačkoj Uvali Lapad.

Grebenima je na popisu najljepših lučkih svjetala pripalo šesto mjesto, odmah nakon australskih, škotskih i skandinavskih svjetionika što ne čudi ako se zna da svjetionik iz godine u godinu čuva komadić nepatvorene prirode, prkoseći valovima juga i udarima zimskih bura na 900 metara udaljenosti od obale. 

Iskon je to u kombinaciji sa suvremenošću, glamurom i luksuzom apartmana koji se na pola milje od povijesnog gradskog porta iznajmljuju pustolovima po cijeni od 700 do 1100 eura dnevno. Turisti kojima je od gradske vreve milija utiha usamljene hridi, od lipnja do listopada mogu uživati u mijenjama vremena i oskudnim darovima prirode koja je iz mora nekoć davno izdignula stjenoviti valobran, dubrovačku kamenu kiflu bez koje sumraci na zapadnim rubovima Grada ne bi bili potpuni.

Dubrovčani katkad niti ne primjećuju kakve ih sve ljepote okružuju dok ih furesti na njih ne upozore. „Independent“ stoga zaslužuje barem zahvalu za besplatnu turističku reklamu.

Gordana Vučurović Repozitorij
Tražilica