english English

Zaljubljenik u renesansne vrtove

13.12.2011, 17:04:17

Dubrovački krajobrazni arhitekt Bruno Šišić rođen je u Dubrovniku 3.lipnja 1927. godine. U rodnom gradu pohađa osnovnu školu, klasičnu gimnaziju i glazbenu školu smjer violina.

Diplomirao je 1950. godine na zagrebačkom agronomskom fakultetu, a karijeru stručnjaka za krajobraz započinje 1952. u tadašnjem dubrovačkom poduzeću "Rasadnik".

Šišićev angažman u krajobraznom uređenju Dubrovnika počinje

1953. godine kada utemeljuje i vodi Ustanovu za parkove i ukrasno bilje u Dubrovniku, koja 1961. prerasta u Komunalno poduzeće za javno zelenilo i hortikulturu "Vrtlar". Paralelno se bavi projektiranjem dubrovačkih povijesnih vrtova i perivoja, te zelenih površina i turističkih zona na užegradskom području. Bruno Šišić od 1959. upisan je u knjigu ovlaštenih projektanata u graditeljstvu za objekte vrtne i krajobrazne kulture, a od 1956. kontinuirano se bavi izučavanjem povijesnih vrtova, s naglaskom na dubrovačko klasično vrtno naslijeđe koje postaje trajnom Šišićevom preokupacijom.

- Još kao dijete poniklo na pločniku Grada bio sam ponesen bajkovitom ljepotom Grada i prirode dubrovačkog kraja. Za posao krajobraznog arhitekta imao sam, čini se, prirodne predispozicije. Priroda me zaokupljala u totalu – objasnio je Šišić svoj izbor.

Šišić u znanost o krajobrazu prvi put uvodi pojam "dubrovački renesansni vrt" kroz magistarski rad "Restauracija i revitalizacija dubrovačkog renesansnog vrta" 1974. godine.

"Dubrovački vrt - tipološka osobitost u vrtnoj umjetnosti renesanse" naziv je Šišićeve doktorske disertacije koju je 1986. obranio na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Dubrovački znanstvenik prvi put fenomen dubrovačkih renesansnih vrtova predstavlja na znanstvenom skupu ICOMOS-IFLA u Češkoj 1977. godine, a posredstvom Centra za povijesne vrtove i razvoj krajobraza iz Dubrovnika prvi organizira niz simpozija o povijesnom naslijeđu vrtne umjetnosti kod nas. Centar je u prosincu 1991. u cjelosti uništen u bombardiranju Dubrovnika, a   Bruno Šišić obnavlja ga 1997. godine i nastavlja istraživati dubrovački povijesni vrtni urbanizam.

Od 1990. godine do danas Šišić se sustavno bavi izučavanjem vrtne baštine Dubrovnika i povijesnog predgrađa, što rezultira trima knjigama o obnovi i očuvanju renesansnih vrtova.

Za stručni i znanstveni doprinos primio je pet nacionalnih nagrada, te zahvalnicu Grada Dubrovnika 2002. godine u povodu 20-te godišnjice Centra za povijesne vrtove i razvoj krajobraza.

Dr Bruno Šišić u mirovini nastavlja aktivno raditi na zaštiti dubrovačkih vrtova i zelenih površina, a trenutačno priprema knjigu o dubrovačkim renesansnim vrtovima "Dubrovnik Renaissance Gardens – Genesis and design characters" u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU iz Dubrovnika.

Gordana Vučurović Repozitorij
Tražilica