english English

"Dobro došli, gos. Chance"

13.12.2011, 19:13:20

Glavni junak je Chance kojeg izvrsno tumači Peter Selleres. Chance Garden je mentalno zaostali čovjek srednjih godina. Ne zna niti čitati, niti pisati. Nikada u svom životu nije izlazio iz kuće, vozio se bilo kakvim  prijevoznim sredstvom, niti bio sa ženom. Od kada ga je bezimeni bogati starac , još kao dijete primio u svoj raskošni dom,  jedino što je radio bila je uloga vrtlara, koju je izvrsno obavljao, te gledanje televizijskih programa. Za hranu i ostale kućanske obveze brinula se sluškinja. Ona je jedina vidjela i znala kakav je uistinu on.

Njegov jedan dan svih tih 60-etak godina izgledao je potpuno, za današnje vrijeme „besmisleno“ . Ustao bi rano ujutro, uključio televiziju, na kojoj bi svirala melankolična glazba. Zatim bi se obukao, otišao u vrt, posadio sjeme cvijeća, ovisno o godišnjem dobu. Uredio i obrezao bolesno granje. Nahranio ribice. Vratio se u kuću, u blagavaoni bi uz upaljeni televizor i uz neprestalno mjenjanje programa, oponašanje ljudi,  čekao doručak, ručak ili večeru. Naravno na posljetku bi zaspao.

Chance istinski uživa u onome što radi. U svakom trenutku. On živi punim plućima. Njegovo stanje duha je bistro. On je neiskvaren. Ne zna za ništa s čim bi namjerno mogao nekoga uvrijediti. I to upravo fascinira imućne ljude, čiji su životi isprazni.

 Chancov jednostavan život, koji je vodio, svih tih godina, prekida tragičan događaj. Umire starac. Sluškinja mu daje otkaz i odlazi. On hladno prihvaća njegovu smrt. Za njega ništa nije tragično,  jer se nikad ranije nije susreo s ničim sličnim. Odvjetnici za nekretnine prisile ga na odlazak.  Smireno, elegantnim tempom, bez panike, uzima svoje stvari i napušta kuću. Odlazi u nepoznat svijet. U realni, iako ne tako stvarni. Ipak, on vanjski svijet doživljava kao ulazak u nestvaran televizijski prostor. Sve što zna je ono što je vidio na televiziji. Sve mu je poznato, ali se nikad nije susreo s nečim tako sličnim. 

Ulicama Washingtona luta cijeli dan, gladan i iscrpljen. Sve dok ga slučajno ne udari savršen auto bogate gospođe Eve. Shirley Macleine koja još jednom iznova pokazuje svoje glumačke sposobnosti stopila se izvrsno  s tom ulogom. Kako bi se cijeli slučaj zataškao,  gospođa Eve ga poveze u svoju vilu gdje rade liječnici koji bi mu pregledali ozljedu. Tamo ga dočekuje mnoštvo sluga i njezin suprug koji je na samrti. Sada se po prvi puta susreće i s drugim ljudima. Tu njegovu neiskvarenost, hladnokrvnost, čak i prema smrti ljudi dočekuju s divljenjem. Zbog odjeće koju nosi. Zbog njegova smirena govora, suprug i njegov prijatelj predsjednik , te sama Eve  i ostali zaključuju kako se radi o intelektualcu. Visoko obrazovanom, poslovnom čovjeku, a ne o vrtlaru koji je neškolovan,  koji o svijetu ne zna ništa, koji sam s daljinskim upravljačem i jednim koferom luta gradom. 

Vrtlar , bez škole, bez ikakvih problema, postaje čovjek koji je završio jedan od najtežih fakulteta. Čovjek koji govori sve strane jezike. Čovjek koji je dospio u visoku politiku. Njegovi skromni iskazi interpretiraju se kao alegorijske izjave, duboke mudrosti i znanja koje je k tome prepuno metaforama. 

Moguće promjene u vrtu, zbog dolaska drugog godišnjeg doba, sam predsjednik tumači kao ekonomsko politički savjet. Chance se našao na pravom mjestu, u vrijeme kada je trebalo. Onda kada je bio u prilici govoriti, iskren kakav jest,  pričao je o onome što zna: o vrtu, o prirodi, o cvijeću, ...                                                                                        No, čovjek kojemu je pričao,  gledao je njega, i slušao onako kako je on to želio.     I rečenicu tumačio kao dobru metaforu. Tako njegova jedna glupa rečenica izlazi u svim medijima. Postaje najgledaniji i najslušaniji čovijek u povijesti. Svi su slijedili čovjeka koji uopće nije znao o čemu je riječ.           

 Chancovi skromni izazovi, nametanjem, postaju daleko zahtjevniji od šišanja živice i uređivanja vrta. Njegova „inteligencija“  i  „stav“ oduševljavaju gospođu Eve. Znajući da je Eve krhka žena, a vidjevši da Chance nema namjeru prevariti Eve, sadašnji muž nameće joj ga kao budućeg. Vješta i živahna  gospođa obgrli ga i po prvi put u životu biva sa ženom. Njezin muž koji ga naprosto obožava, umire od teške anemije. Opet, nesvjesno Chance prvi put pušta suzu.

Tako se u kratkom vremenu Chance  susreo sa svime što je vidio na televiziji, naravno potpuno nesvjesno. Glumi i proživljava sve uloge kao da je najbolji lik nekog popularnog filma. Iako ono što on govori i što radi za njega nema nikakvog značenja. 

Film na prvi pogled izgleda jednostavno, njegova simbolična priča i struktura su potpuno razgranati. Film je tragikomedija u kojoj se ismijava pojedinac, skupina, vlast i politika.

Nina Matić Repozitorij
Tražilica