english English

Prva studentska televizija u Republici Hrvatskoj

13.12.2011, 19:17:22

Ideja o pokretanju studentske televizije postoji još od osnivanja Odjela komunikologije na Sveučilištu u Dubrovniku. Dolaskom dr. sc. Pera Maldinija na mjesto pročelnika te dovođenjem novog profesionalnog kadra pokrenula se realizacija otvaranja studenstke televizije. Na prvom sastanku uredništva UNIDU televizije  za glavnog urednika televizije izabran je Ivica Ljubas, student druge godine Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku.

Prilikom početka ovog novog projekta na Odjelu za komunikologiju za čitatelje Punkta smo saznali više o trenutnim i budućim planovima UNIDU televizije.

Kako je započela Vaša ambicija za televiziju?

Dolaskom profesora Zlatana Gelba dobili smo u prvom semestru druge godine predmet koji je od nas zahtjevao da napravimo  Dnevnik u trajanju od 35-55 minuta. Kolege sa moje godine su me izabrale za urednika tog projekta. Pokazao sam  izuzetan interes za tu poziciju jer me je i prije zanimala televizija. Ukazala mi se prilika za ostvarivanje osobnih ambicija.

 Projekt UNIDU televizije je bio u planu. Kojim putem se ostvarila pozicija glavnog urednika?

Projekt  je uspio i bio pohvaljen od strane profesora Gelba, pročelnika Maldinija i kockice su se jednostavno posložile. Bio sam spreman i voljan preuzeti veliku odgovornost koja dolazi sa pozicijom glavnog urednika. Prostorija za djelovanje televizije je već prethodno osigurana od strane pročelnika Pera Maldinija.

Jesu li studenti na vrijeme saznali koje su im mogućnosti za sudjelovanje u UNIDU televiziji?

Svi studenti su bili pozvani na formiranje uredništva i sudjelovanja u projektu ostvarivanja UNIDU tv-a. Odazvao se dovoljan broj studenata za početak rada.

Od koliko studenata se sastoji uredništvo?

Uredništvo čine kolegice Marta Vukadin, Tanja Katić, Maja Ereš, Magdalena Marelja ,te kolega Petar Dukić i moja malenkost .

Uredništvo je formirano. Koji je plan rada i djelovanja same televizije?

Pokretanjem nove sveučilišne stranice i Unidu tv je dobila svoje mjesto na njoj gdje ćemo postavljati trenutne projekte, one koji su u realizaciji te uratke koje su studenti radili prethodnih godina na kolegijima TV izvješćivanja.

Na koje aktivnosti ste trenutno bazirani i aktivni?

Aktivirali smo Dokumentarni film o Sveučilištu u Dubrovniku koji je radila bivša druga godina prediplomskog studija. Ovaj dokumetarac je svojevrsna promidžba našeg Sveučilišta. Nadamo se da će svi biti zadovoljni sa finalnim rezultatom jednako kao što su bili i sa prethodnim.

Koji  su planovi za budućnost ove prve mlade studentske televizije?

Naravno da nam je prva želja emitiranje samostalnog programa i dobijanje medijskog prostora. Dok to ne ostvarimo za početak ćemo putem live streama prikazivati naše uratke, a kada se usavršimo, emitirati ćemo dio programa na Dubrovačkoj televiziji te na kraju, kao što sam rekao, samostalno proizvoditi televizijski program.

Za sve su potrebne financije. Imate li problema na tom području?

Poslali smo projekt studentskom zboru da nam  financira televizijsku opremu, ali postoji nedostatak sredstava zbog velikog broja projekata. Predsjednik Studenstkog zbora, Miho Obradović, je obećao da će nedostatak novaca nadomjestiti traženjem sredstava od studenstkog centra.

Nadamo se pozitivnom odgovoru.

Stanka Đurković Repozitorij
Tražilica