english English

Ovaj način studiranja i učenja donosi samo dobro

15.12.2011, 16:19:53
Ovaj način studiranja i učenja donosi samo dobro

Petar Dukić je student treće godine preddiplomskog studija Mediji i kultura društva u sklopu Sveučilišta u Dubrovniku. Sudionik je Erasmusovog progama za studenstsku mobilnost, te pohađa semstar na Sveučilištu u Ljubljani na Faklutetu za društvene znanosti od listopada 2011. do veljače 2012. Riječ je o interdiscipliniranom studiju medija, međunarodnih odnosa i kulturalnih politika.

Punkt: Iz kojeg ste se razloga odlučili za studentsku razmjenu i postoji li konkretan razlog zašto baš u Ljubljanu?

Petar: Odlučio sam se za razmjenu iz razloga što smatram da se stečene kompetencije na stranom sveučilištu u multikulturalnom okolišu te na živoj interakciji ne mogu mjeriti sa znanjem stečenim iz knjiga. Što se tiče Ljubljane, odnosno Slovenije, izabrao sam ih jer imaju jedan od najboljih fakulteta u Europi na području socijalnih znanosti, te zato što profesori koji su ili redovni ili gostujući predavači dolaze sa svjetski priznatih fakulteta poput; Yalea, Harvarda te Oxforda.

Punkt:  Čuli smo da na Sveučilištu u Ljubljani radite istraživanja, pa možete li nam reći o kakvim je istraživanjima riječ?

Petar:  Radimo istraživanja na temelju polugodišnjih projekata koji se iz tjedan u tjedan uz mentorstvo profesora razrađuje i dodaju se određene komponente kako bi se na kraju semestra predstavio gotov istraživački projekt na polju na kojem se radi.

Punkt: Na kojem projektu vi trenutno radite?

Petar: Konkretno sada radim na istraživanju, koje je prvo takve vrste u Hrvatskoj, a radi se o implementaciji kulturalnih ili kreativnih industrija u politički sustav RH,  te njen monitoring i evaluacija.

Punkt: Po svemu što ste rekli vidi se da ste jako zadovoljni Sveučilištem u Ljubljani. Jeste li razmišljali o produžetku boravka?

Petar: Razmišljao sam o tome, ali mi možda neće isplatiti stipendiju, a bez nje je teško, jer je ovdje doista skupo.

Punkt: Evo za kraj, imate li neki savjet koji bi dali studentima koji razmišljaju o odlasku na studentsku razmjenu?

Petar: Svim mladim i ambicioznim ljudima željnim znanja, novih iskustava, osobnog razvoja i stjecanja dodatnih kompetencija svakako preporučam odlazak na bilo koje strano sveučilište koje smatraju najboljim za njih, jer to iskustvo i takav način učenja i studiranja donosi samo dobro. Pogotovo je zanimljivo na nekoj zabavi ili večeri imati 10 različitih nacionalnosti koje razgovaraju o pojedinim problemima iz njihovih zemlja.

Ivana Prce Repozitorij
Tražilica