english English

Klasicizam u umjetnosti

21.12.2011, 15:16:20

Klasicizam je stil koji se razvio usporedno s rokokom , a potom ga smjenio.

Kao što su feudalci i građanstvo bili suprotni društvenim klasama i političkim pozicijama, tako su i njihovi stilovi bili u svemu suprotni.

U rokokou vlada djetinja i površna osjećajnost, dok u klasicizmu razumska ozbiljnost i stroga disciplina. Suprotnosti sežu do najsitnijih likovnih izraza. Toplina boja – hladnoća, slučajan poredak likova- stroga pozicija likova, sloboda- ukočenost.

Kompozicija je simetrična, u sredini je glavni lik s mačevima koji prima zakletvu, a sa strane su pojedine grupe. Tu trodjelnu podjelu likova umjetnik naglašava s tri luka arkada koji su u pozadini. Stavovi i oblikovanje likova pokazuju sličnost s antičkim kipovima, koji u stvari i jesu uzori klasicistima. Nabori na odjeći i sjene tijela su ostre, ali jasne.

Klasicizam 19 st. Počet će se odvijati od republikanske tradicije, te će početi posezati za uzrocima u rimskoj carskoj- imperijalnoj umjetnosti. Zato će biti nazvana umjetnošću Carstva ili empire-stilom. Slikari klasicizma najčešće obrađuju teme iz antičke prošlosti. Prizore i likove iz djela grčkih i rimskih pjesnika i pisaca, iz njihove povijesti i mitologije. Smatrajući pritom suvremenu stvarnost nedostojnom slikanja.

 Slika suvremenog života, prikazuju samo više slojeve društva, zato što se u doba Napleonovog carstva u tim krugovima oponašalo antiku. Odnosno, antički stil odjevanja, češljanja, stil pokućanstva iz svakodnevne uporabe, tako da te suvremene slike djeluju kao da su iz prošlosti.

Slika li povijesni, mitološki ili suvremeni prizor, slikar,  razmješta likove promišljeno i pravilno, te u  strogoj simetriji, dok se oni ponašaju neprirodno. Kao da glume tuđe uloge.

Boje su blijede i mrtve. Osvjetljenje hladno, a linije tvrde. Obrisi su oštro ocrtani. Površina je sjajna i uglađena da se ne vidi ni najmanji potez kistom. Tako sliku ili kip čini kao da nije rađeno ljudskom rukom, a s tim jos hladnijim i tvrđim.

Klasicistička slika je proizvod razuma, a ne osjećaja.

Nina Matić Repozitorij
Tražilica