english English

Tenis u Gradu

02.01.2012, 12:47:08
Tenis u Gradu

Da je tenis jedan od najtežih i najzahtjevnijih sportova, dokaz su dva mlada trenera Pasko Barović i Romano Kristić  koji osobnim ulaganjem žele potaknuti bolji sportski život u našem Gradu.

Tenis Centar Dubrovnik u Gospinu polju osnovan je 1. kolovoza 2011. za sve ljubitelje bijelog sporta. Pet prekrasnih terena u sklopu sportskog kompleksa otvorilo je svoja vrata za sve rekreativce i one koji se ozbiljno žele baviti tenisom.

„Putovao sam svijetom, posjećivao razne akademije te surađivao s najboljim trenerima i ljudima u tom sportu. Shvatio sam da bi bilo dobro napraviti nešto slično i u Dubrovniku“, ističe Pasko Barović. U realiziranju ideje pomogao mu je Romano Kristić, a obojica su htjeli unaprijediti tenis u Dubrovniku, omogućiti svim građanima Grada igranje tenisa u dobrim uvjetima te djeci dati mogućnosti da pokažu svoje talente, a pogotovo rekreativcima koji nažalost nemaju dovoljno financijskih sredstava da se bave profesionalnim tenisom. Zoran Grbić, predsjednik Tenis-kluba Dubrovnik i Županijskog teniskog saveza, pozitivno je reagirao  na njihovu ideju osnutka Saveza i  podržao ih. Činjenica je da tenis u nižim kategorijama nije skup sport, a kasnije je skup jer se financira timski. 

Trenutno se odigrava Božićni turnir koji traje od 8. do 23. prosinca. Turnir se igra u dvije kategorije, muškoj i ženskoj, bez parova. „Nagrade su veliki pehari na kojima će biti ugravirana imena pobjednika za odrasle te mali pehari za djecu. Veliki pehari ostaju Savezu kako bi promicali uspjeh članova i motivirali igrače“, ističe Romano Kristić.

Pasko Barović, jedan  od osnivača Saveza, se od svoje šeste godine bavi tenisom, a već deset godina radi kao trener. „U Centar sam ušao s osobnim financijama, uz pomoć obitelji. Ni dan danas Savezu nitko ne pomaže financijski, ali se tome nadamo u skoroj budućnosti“, dodao je. Trenutno su na raspolaganju tri teniska trenera i jedan kondicijski. Centar je podijeljen na sljedeće kategorije: „vrtić“, prednatjecatelji i natjecatelji. Trenutno su tu amateri i  rekreativci veterani koji su tek nedavno počeli igrati. U Centru trenira oko 60 djece, a radi se svaki dan. „Vrtić“ se plaća 150 kuna za mjesec dana s tim da su treninzi dva puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Grupe se plaćaju 300 kuna po mjesecu, a trenira se tri puta tjedno s tim da trening traje jedan sat. Pet puta tjedno za treninge natjecatelji plaćaju 500 kuna.

Na teniskim terenima Centra gostovali su i neki uspješni teniski igrači kao što su Goran Ivanišević i Marin Čilić. U organizaciji Tenis centra Dubrovnik i agencije Applicon tours te uz veliku pomoć rekreativaca, uspješno je bio organiziran i prijateljski susret između Dubrovačkih tenisača i tenisača iz dalekog Japana. U dugoj tradiciji tenisa u Dubrovniku i u tradiciji međunarodnih susreta tenisača ovo je bio prvi put da su Dubrovčani igrali protiv Japanaca, a drugi put da su Dubrovčani organizirali teniski susret protiv Japanaca. Dvadeset i četiri Japanca koja su došla iz Tokija i Osake igrali su sa 20 igrača, predstavnika  Dubrovnika. Igralo se neprekidno četiri sata na pet teniskih igrališta u nevjerojatnom ritmu i disciplini koja se  mogla doživjeti samo uz Japance. U budućnosti će na terenima gostovati još neke teniske zvijezde koje će djeci usaditi dodatnu motivaciju za tenis.

Grad Dubrovnik je već godinama plodno tlo za mlade talente, a to potvrđuje činjenica da su mnogi od članova europski i državni prvaci. Nažalost, kako Grad ne nudi prave uvjete za rad, posebno u zimskom dijelu sezone, mnogi talenti su prisiljeni poći u inozemstvo. Neki od talenata su Marijana Vlahinić, Andrea i Ana Konjuh, Orlando Popović, Marina Prosenica, Tomislav Perić te Doris Kušelj koji su postizali izvrsne rezultate. „Jako smo zadovoljni zainteresiranošću za ovaj sport jer smo krenuli takoreći s nule, a svoje ciljeve uspješno ostvarujemo. Cilj nam je da roditeljima damo što više za što manje novca. Baš zbog roditelja trudimo se omogućiti medijsku pokrivenost mečeva te dati priliku roditeljima da gledaju svoju djecu“, ističe Romano Kristić.

Ono što nedostaje Centru je općenito još teniskih terena, otvorenih i zatvorenih. Zasada imaju pet zemljanih igrališta, a na  jednom je balon koji štiti od kiše, što je za zimsku sezonu malo s obzirom na broj zainteresiranih članova. Centru bi bila potrebna i dva zatvorena igrališta koja bi se ljeti mogla otvoriti.

Za ovaj sport je defintivno potrebna velika volja, upornost i rad. Ovo je dobar način da se djeci usadi odgovornost, radne navike i ljubav prema sportu. Zainteresirani za ovaj sport se mogu javiti na kontakt telefon Centra ili posjetiti njihovu web stranicu.

„Što se tiče planova za budućnost, glavni cilj ovog Centra je spriječiti odlazak djece iz Dubrovnika te podići tenis na jednu višu razinu koji ovaj Grad i zaslužuje“, rekao je Romano Kristić.

Jedan od ciljeva Centra je i organiziranje turnira za sve kategorije. Uz tri zatvorena igrališta, u cilju je i izgradnja terena sa tvrdom podlogom. Još jedna ideja je i osnivanje Dalmatinskog saveza od Dubrovnika do Zadra. Ova ideja bi bila dobra jer tako natjecatelji iz Dubrovnika ne bi trebali putovati u Zagreb i izgubiti dosta vremena, s obzirom da se svi važni turniri organiziraju tamo.

Postoji priča da su neki mediji predlagali da se teniska loptica uveća jer bi tada gledatelji preko malih ekrana mnogo lakše pratili kretanje loptice, no ta ideja nije izrealizirana jer bi takva loptica samo usporila igru. Dapače, treneri smatraju da bi lopticu trebalo smanjiti i omekšati, posebno radi djece.

U državi je stanje što se tiče tenisa jako loše, a krivci su teniski savez, sistem natjecanja i broj turnira.

Takvo stanje podržava i kao jedino u prvi plan stavlja vlastiti interes, a ne proces kojim se podržava izvrsnost rada koji jedini može dovesti do kvalitetnih rezultata.

Romana Caput, Andrea Violić Repozitorij
Tražilica