english English

Adele Laurie Blue Adkins - Žena moćnog glasa i slomljenog srca

19.01.2012, 11:52:22
   Adele Laurie Blue Adkins - Žena moćnog glasa i slomljenog srca

„Nema veze, naći ću nekoga kao ti“ - riječi su pjesme koja je Adele vinula u visine. Dirnula je u srce i sve one koji su je čuli i osjetili njenu bol. Upravo ta 23-godišnja britanska pjevačica koju život nije mazio postigla je veliki uspjeh u glazbi te je više puta bila nominirana za nagradu Grammy.

Rođena u Londonu 1988., gdje je  završila osnovnu i srednju školu i probijala se do vrha glazbene scene. Već kao djevojčica pokazala je veliku strast prema pjevanju. Iako njena obitelj nije bila muzikalna pružali su joj veliku potporu.  Kao i mnogim tinejdžerima 90-ih, tako su i njoj uzor bile „Spice Girls“, čije je pjesme pjevušila u svome domu na improviziranoj pozornici. „One su zaslužne za ovo što sam danas“ izjavila je jednom prilikom. Kada je imala 14 godina i prvi put uzela mikrofon u svoje ruke znala je da su njen život glazba i svjetla pozornice. Sa 16 godina je napisala svoju prvu skladbu „Hometown Glory“, i počela se zanimati za R&B scenu i njene izvođače. Čuvši Pink uživo na jednom koncertu, Adele je ostala šokirana jačinom njenog glasa. „Osjećala sam se kao da sam u vjetrovitom tunelu“ riječi su kojima je tad još nepoznata pjevačica opisala svoj osjećaj.                                                                                                            

Diplomirala je primjenjene umjetnosti i tehnologije zajedno sa Leonom Lewis i Jessie J. Prijatelji su joj bili velika podrška i oni su velikim dijelom zaslužni za ono što je postala. Naime, upravo su oni ti koji su prepoznali njen talent i koji su stavili njene pjesme na MySpace gdje su ih producenti mogli lako uočiti i prepoznati taj veliki glas. Nakon par dana pozvana je na razgovor za snimanje albuma, gdje je i otišla u pratnji svog prijatelja. 2008. izdaje svoj prvi album „19“ koji označava koliko je godina imala kad ga je snimila. Taj album bio je nominiran i za „Mercury Prize 2008“. Također je osvojila urbanu glazbenu nagradu za „najboljeg jazz izvođača“. Velika pjevačica moćnog glasa je otišla na turneju pod imenom „Večer s Adele“ u razdoblju od svibnja 2008. do listopada 2009. Turneju po Sjedinjenim Američkim Državama je otkazalo zbog njenog tadašnjeg dečka.Sve je ostavljala zbog njega i odala se alkoholu dok joj je on nanio strašnu bol. Kasnije se pokajala i iskazala žaljenje što je bila tako nepravedna prema svima koji su joj davali potporu. Ostavila je dečka i alkohol te se potpuno posvetila pjevanju. Sudjelovala je u brojnim emisijama koje su postigle rekordan broj gledanosti, a njen album je u SAD-u prodan u 2 milijuna primjeraka.

Adele se pokazala i kao velika humanitarka pa je tako dala osam tisuća dolara za jednu sliku koja se prodavala u humanitarne svrhe za pomoć oboljelima u Africi. Na 51. dodjeli Grammyja 2009, Adele je osvojila nagrade u kategorijama najboljeg novog izvođača i najbolji ženski pop za vokalnu izvedbu. Također je bila nominirana u kategorijama za „Album godine“ i „Pjesma godine“.Adele je zaista „svjetlo na kraju tunela“, po riječima britanskog premijera Gordona Browna u pismu zahvale koje joj je poslao dok je zemlja bila u teškoj financijskoj situaciji. Nagrade koje osvaja, među kojima je i nominacija za Grammy za najbolji žensku pop vokalnu izvedbu za pjesmu „Hometown Glory“, su dokaz kako se velikom željom i upornošću može sve postići.

Sa 23 godine već je izdala i svoj drugi studijski album „21“ koji obara sve rekorde. Njene pjesme su svakodnevnica na radijskim postajama i nezamislivo je da se bar jedna njena pjesma ne odvrti na malim radio prijamnicima. „Someone like you“, „Turning tables“, „Rolling in the deep“, „Make you feel my love“ i mnoge druge su samo dio nje i njene glazbe, a svaka bilježi milijunske posjete na You Tube-u. Dokaz da i velike dive imaju svojih problema je bila laserska operacija glasnica kojoj se Adele podvrgnula početkom listopada 2011.

Na sreću njenih fanova sve je prošlo u redu, a njen glas se vratio starom sjaju. Kao i njene pjesme koje su prožete ljubavnim bolom, svaka sja na svoj način i priča priču za sebe. No tu priču Adele prekida šokirajući javnost izjavom da se povlači sa glazbene scene. „Radije ću vjerovati sebi i voljeti što sam napravila, nego raditi glazbu koja mi se ne sviđa i lutati među žanrovima iz straha da ću postati irelevantna ako mi istekne rok“ objasnila je Adele svoju odluku i najavila da će se vratiti sa pločom koja će biti dovoljno dobra za nju. Jedno je sigurno, njeni fanovi će je vjerno čekati, a pjesme će postati dio vječnosti.

ADELE - Live At The Royal Albert Hall


 Tea Stjepović Repozitorij
Tražilica