english English

Oscar 2012 - Noc bez iznenadenja

19.01.2012, 13:08:11
Oscar 2012 - Noc bez iznenadenja

”Umjetnik” Michela Hazanaviciusa proglašen je najboljim filmom na 84. dodjeli Oscara u Los Angelesu, dok je Meryl Streep po treći put u karijeri osvojila „zlatni kipić“ za najbolju glavnu glumicu, za ulogu Margaret Thatcher u filmu ”Željezna lady”. Prošle su 33 godine otkako je prvi put dobila ovu prestižnu nagradu. Oscare je osvojila 1979. za film 'Kramer protiv Kramera' i 1982. za 'Sofijin izbor'.

U najglamuroznijoj noći u godini, 27. veljače, Oscar za glavnu mušku ulogu osvojio je Jean Dujardin za ulogu u ”Umjetniku”.

Od deset nominacija ”Umjetnik” je osvojio ukupno pet nagrada, uključujući one u glavnim kategorijama. Osim onih za najbolji film i najboljeg glavnog glumca, ekipi filma su pripale i nagrade za najbolju režiju, najbolje kostime i najbolju originalnu glazbu. ”Umjetnik” je prvi nijemi film nagrađen Oscarom za najbolji film nakon ”Krila” iz 1927. godine, dok je Jardin prvi Francuz kojem je pošlo za rukom osvojiti Oscara za najboljeg glavnog glumca. Film s najviše nominacija, njih 11, ”Hugo” Martina Scorsesea, također je osvojio pet nagrada, ali u tehničkim kategorijama.

Na ovogodišnjoj dodjeli nije bilo neočekivanih rezultata, i sama ceremonija je protekla bez incidenata i problema. Za takvu vrstu dodjele priznanja umjenicima sve je manje ljudi zainteresrano, tako da i i gledanost prijenosa najvažnje filmske noći drastično opada iz godine u godinu.

Ivona Grubješić

Slika: http://itthing.com Repozitorij
Tražilica