english English

Istraživačko novinarstvo - svrsishodno ili ne?

19.01.2012, 18:07:39

Postoje li danas pravi istraživački novinari? Isplati li se njihov rad?

Svima koji prate medije a naročito onima koji namjeravaju postati istraživački novinari, poznata je sudbina mladoga novinara Hrvoja Appelta koji je zbog svojega poštenja dobio otkaz u izdavačkoj kući Europapress Holding. Čovjek je to koji je raskrinkao duboko zakopane laži od strane državnih dužnosnika i potvrdio afere ne mareći pritom za svoj status u društvu.

Svaki istraživački novinar zasigurno se pita ima li smisla sav napor da se dokaže istina i je li sve to samo Sizifov posao. Vrijedi li obznaniti javnosti činjenice kada će ih ona samo čuti? Vrijedi li ako će ona samo nepokretno stajati i neće moći reagirati? Istraživačko novinarstvo trebalo bi se temeljiti na originalnom istraživačkom radu novinara koji otkrivanjem informacija, koje pojedinac, organizacija ili tijelo vlasti nastoje skriti, ukazuju na problem od općeg interesa. Jedinstvene definicije istraživačkog novinarstva nema.

Korumpiranom državom vlada nerad i kriminal, a država je prepuna podmićenih bića i pohlepnih hijena. Kršenje zakona i etičkih normi očito je nekima isplativije od rada i poštenja.

 „Svaka Hrvoju čast ali ne može on tu ništa“- mišljenje je koje prevladava.

Možda kratkoročno ne može, ali taj isti Hrvoje zasigurno će svojim odgojem i za razliku od većine ljudi u današnje vrijeme,posjedovanjem pravih ljudskih vrijednosti, među kojima su prvenstveno ljudskost i dostojanstvo,oplemeniti mlade ljude oko sebe. Netko će ga čuti i zapitati se koliko je potrebno žrtvovati se za postići određeni cilj. Ne bilo kakav cilj.

Jer više od svega važno je živjeti u istini. Ona se ne boji. Ona je mirna i oslobađa.

Netko će i na ove pozitivne rečenice u kojima tinja nada,reći da se Hrvoje Appelt trebao roditi u vrijeme Napoleona i Francuske revolucije i kako za njegove ideale nema mjesta. Appelt po Appelt, put do promjene.

Iris Rašica Repozitorij
Tražilica