english English

Glazbeni vuk

31.01.2012, 11:32:48
Glazbeni vuk

Oliver Dragojevića, čovjeka  kojemu je njegov glas sve, a njegovim vjernim obožavateljima njegove pjesme,  pamtit će svi ljudi iz Hrvatske te iz okolnih područja. On se duboko urezao u srca mnogih ljudi, posebno onih nježnijeg spola. Smatra se da na hrvatskom području ne postoji osoba koja nije čula za njega ili poslušala bar jednu njegovu pjesmu. Premda ga neki doživljavaju kao predstavnika danas tipične dalmatinske pop-pjesme, bliske šansoni, on je puno više od toga, te je svima poznat kao „glazbeni vuk“. Iza njega je 45 godina duga bogata i uspješna karijera, koja odaje njegov prepoznatljiv stil.

Njegov dom je u Veloj Luci, mjesto na otoku Korčuli, gdje je proveo svoje najranije godine života. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Od malih nogu počeo je svirati glasovir, zatim klarinet i gitaru. Za peti rođendan dobio je na poklon od svog oca Marka  usnu harmoniku.  To mu je predstavljalo veliku  osobnu zadovoljštinu, a osim toga njome je zabavljao djecu iz svog susjedstva, te brojne putnike koji su putovali trajektom. Naime, s pjesmom „Baloni“ nastupio je na Splitskom dječjem festivalu 1961., što je ujedno bio i njegov prvi estradni nastup. Sa svojim bratom Aljošom snimio je tada svoje poznate hitove za radio postaju Split.

Njegov glas, interpretacija i emocije  ukomponirane su u sve njegove pjesme koje odišu „mediteransko-dalmatinskom verzijom.“

Surađivao je s brojnim uglednim autorima, ali među tim radovima, najviše se istaknuo rad s pokojnim Zdenkom Runjićem. Oliver je postao ikona dalmatinskih pjesama. Ono što je Elton John za Veliku Britaniju,  Oliver je za Hrvatsku, čak i više od toga.

Tijekom 60-ih, bio je i orguljaš splitske grupe „Batali“ te je tu stekao popularnost na plesnim večerima u Dioklecijanovoj palači. Prva suradnja sa Zdenkom Runjićem je pjesma „Picaferaj“ koja je izvedena na Festivalu zabavne glazbe Split 1967.  Taj nastup nije ostao zapamćen, no bez obzira na to pjevač je krenuo u međunarodne vode. Neko vrijeme je proveo u sastavu „Dubrovačkih trubadura“ i prve postave splitskog „Mora“. Sa pjesmom „Ča će mi Copacabana“ vratio se na Prokurative 1974. te osvojio prvu nagradu publike. Nakon toga, opet je ostvario suradnju s Runjićem  pjesmom „Galeb i ja“.

Potpisao je diskografski ugovor i nakon toga ostvario još veću suradnju s Runjićem. Uspjeh se dogodio 1976. pjesmom „Skalinada“ koja je postala nacionalni hit. Još neke od Runjićevih pjesama napravljenih do 80-ih bile su: „Oprosti mi pape“, „Vjeruj u ljubav“, „Nadalina“ i „Piva klapa ispo' volta“,. Te izvedbe su Dragojevića proslavile, te je postao jedan od vodećih imena tadašnje pop scene.

Osim već spomenutih pjesama poznate su: „Žuto lišće ljubavi“, „Svirajte noćas za moju dušu“, „Trag u beskraju“ i brojne druge. Još jedna od najpoznatijih Oliverovih pjesama je „Cesarica“ koju je napisao Gibboni, te koja je postigla veliki uspjeh na Melodijama Hrvatskog Jadrana 1993. Njegovi najpoznatiji albumi su  „Vjeruj u ljubav“, „Duša mi je more“, „Trag u beskraju“. Drugi studijski album „Trag u beskraju“ snimio je u Italiji 2002. Neke od nagrada uručenih Oliveru su Odličja Reda Danice hrvatske te osam Porina.

Vrlo je značajan humanitarni koncert koji je održan 25. kolovoza 2001. u Pulskoj areni, a sav prihod je išao za pomoć Općoj bolnici u Puli. Njegovi koncerti su prepuni obožavatelja, a i gostovanja ostalih poznatih izvođača. Njegovu publiku čine i mlađe i starije generacije. Najnoviji album „Samo da je tu“ izašao je u ljeto 2011. godine.

I dalje niže uspjehe u karijeri, a dokaz za to su nam brojni nastupi u Londonu, Beču i ostalim europskim destinacijama. Cijeli opus njegovih djela potvrđuje nadimak „Glazbeni vuk“ te  pjevača izvanredna glasa koji svaki put oduševi publiku.

Magdalena Džono

Slika: http://www.zvijezde.hr/oliverdragojevic Repozitorij
Tražilica