english English

Velika očekivanja za studentske ekipe

31.01.2012, 11:41:25
Velika očekivanja za studentske ekipe

Aleksandar Selmanović profesor je Tjelesne i zdravstvene kulure na Sveučilištu u Dubrovniku već devet godina. Za Punkt govori o studentskom sportu, zainteresiranosti studenata za sportske aktivnosti te budućim projektima.

Kakvo je stanje u studentskom sportu?

Trenutno je u tijeku pripremanje za regionalno natjecanje južne skupine u muškoj košarci i ženskoj odbojci, koja očekujemo tijekom veljače i ožujka. Budući da organizacija regionalnog natjecanja ide po sustavu rotacije, ove godine u travnju, Sveučilištu u Dubrovniku pripalo je domaćinstvo u malonogometnom natjecanju. Ekipe koje osvoje prva dva mjesta na regionalnom natjecanju, direktno se plasiraju na završno prvenstvo Republike Hrvatske koje bi se trebalo održati početkom lipnja, u Vinkovcima.

Što očekujete od regionalnog natjecanja?

Najviše nade polažemo u malonogometaše jer imamo jednu vrlo kvalitetnu generaciju koja se nesrećom prošle godine nije plasirala, a zaslužila je završno natjecanje. Ove godine su zreliji i kvalitetnij i budući da smo mi domaćini, mislim da bi sve osim plasmana bio neuspjeh. Dokaz da su odlična ekipa je činjenica da je glavnina Sveučilišne ekipe igrala za pobjedničku momčad turnira Sv. Vlaho. Za mušku košarku i žensku odbojku je bitno da se napravi kvalitetan iskorak, da se ekipe stabiliziraju, a plasman na završnicu bio bi veliki uspjeh.

Kolika je zainteresiranost studenata za sportske aktivnosti?

Svake godine sve veće napore ulažemo u sastavljanje sportskih ekipa i to jeizazov s kojim se moramo nositi i u budućnosti. Međutim, Dubrovnik je uvijek imao dobre studente sportaše, pa to i cijeli taj proces čini lakšim i jednostavnijim. Nadam se da će tako biti i ubuduće.

Postoje li profesionalni sportaši koji studiraju na Sveučilištu u Dubrovniku?

Iz godine u godinu nekolicina je profesionalnih te perspektivnih sportaša, kategoriziranih od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Izdvojio bih Mara Jokovića, Nikšu Dobuda, Mirka Nižića te Mihovila Španju. Inače, takvi studenti imaju poseban status pri studiranju kojim se omogućuje lakše obavljanje njihovih sportskih obaveza, a kriteriji još nisu definirani.

Koji su Vaši budući ciljevi i projekti u studentskom sportu?

Nama, profesorima i trenerima, uvijek je cilj iznova učvrstiti status standardnih ekipa, te proširiti broj sportova u kojima se natječemo. Vjerujem da će novitet sljedeće godine biti stvaranje sveučilišne ekipe u vaterpolu, budući da Hrvatski sveučilišni športski savez ( HSŠS) ima ozbiljne namjere u organiziranju državnog natjecanja.

Može li studentski sport na neki način pridonijeti i lokalnoj zajednici?

Studentski sportski savez je i ranije bio organizator ili suorganizator raznih sportskih priredbi koje su namjenjeni prvenstveno lokalnoj zajednici, a s kojima je studentska populacija usko vezana. Aktualna tema po tom pitanju je i organizacija prvog studentskog dana sporta kojeg planiramo izvesti krajem travnja na Stradunu, gdje bi studenti i šira populacija imala prilike iskušati se u nekoliko sportskih aktivnosti, te na kreativan način promovirati sport za mlade.

Ivona Grubješić

- Ovdje možete pročitati intervju sa Nikšom Dobudom Repozitorij
Tražilica