english English

Kraljica hrvatske glazbene scene

31.01.2012, 11:55:01
Kraljica hrvatske glazbene scene

Josipa Lisac je jedna od ''najdugotrajnijih'' pjevačica na hrvatskoj glazbenoj sceni, poznata po osebujnom glasu, glazbi koja je mješavina žanrova i  netipičnim modnim kombinacijama. Rođena je 14. veljače 1950. u Zagrebu.

Od malih nogu pokazuje pjevački talent, zbog čega u desetoj godini postaje članicom zbora Hrvatske radio televizije, gdje stječe svoje prvo glazbeno obrazovanje. Pod ravnanjem maestra Dinka Fia 1961. zbor osvaja nagradu „Grand Prix“ na natjecanju u Francuskoj, kao najbolji dječji zbor na svijetu. To nije jedina nagrada koju će pjevačica osvojiti, danas je višestruka dobitnica nagrade diskografske nagrade Porin u kategoriji ''Vokal godine'', kao i mnogih drugih.

Iako je odgajana na klasičnoj glazbi, u mladosti se počinje okretati rocku – kao glavni vokal grupe ''O'Hara'', a kasnije i grupe „Zlatni Akordi“. Zbog stila različitog od drugih izvođača, uspijeva se izboriti za mjesto među „zvijezdama“ tadašnje jugoslavenske glazbene scene.

Prekretnica na njenom, kako glazbenom, tako i životnom putu bilo je poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s poznatim rock'n'roll skladateljem i pjevačem Karlom Metikošem. Zajedno ostvaruju 13 albuma, u kojima Metikoš zauzima ulogu autora i producenta. U tom vremenu izdane su njene i danas poznate pjesme kao što su „Magla“ i „Danas sam luda“.

Njena svestranost dolazi do izražaja kada postaje glavna uloga prve hrvatske rock opere „Gubec Beg“. Opera doživljava čak 212 izvedbi koje je pogledalo gotovo pola milijuna ljudi, gostuje diljem SFRJ, no isto tako i u Trstu, Rimu, Petrogradu (tadašnjem Lenjingradu) i Budimpešti. Najpoznatija i najizvođenija arija iz ove opere je ''Ave Maria'', koja je i danas dio koncertnog repertoara Josipe Lisac.

Tijekom 1976. snima jazz album "Josipa Lisac & B.P. Convention Big Band International"  na kojem sudjeluju velikani svjetskog jazza – Ernie Wilkinson, Clark Terry i Johnny Bass. Nakon toga odlazi u Ameriku u pratnji Metikoša na tri godine. Tamo surađuje s vrhunskim američkim glazbenicima kao što su Ira Newborn, Paulinho da Costa, Joel Peskin, a produkt te suradnje je album iz 1979. ''Made in USA'', snimljen na engleskom i hrvatskom jeziku. Po povratku u domovinu sudjeluje u snimanju dva američka filma – ''Lost hero'' i ''Dirty dozen''. Pozivana je u mnoge kazališne predstave, na glazbene turneje i snimanja.

Iznenadna smrt Karla Metikoša 10. prosinca 1991. kao i situacija početkom devedesetih, bitno mijenjaju kontekst njenog rada. Kroz godine koje slijede priređuje niz koncerata posvećenih Karlu, čija se tradicija održavanja nastavila do danas. Samo je jedan od tih koncerata objavljen na CD-u, a njime je osvojila Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Aktivna je i u kazalištu Koedrama u Sloveniji, gdje 1994. gostuje u predstavi „Suzna Maria Sirakuška“ koju je napisao i postavio D.Z. Frey. Po drugi put u istom teatru nastupa 1997. u predstavi „Schizophrenia“. Deset godina kasnije sudjeluje u predstavi „Pijana noć 1918.“ Ulysses teatra na Brijunima.

Materijali i albumi od 1967. do 1997. izlaze na osam CD-ova 1997. pod nazivom „Josipa Lisac- Antologija“ i to je jedan od prvih pohvata ovakve vrste u domaćoj diskografiji. Album „Život“ objavljuje 2000., a obilježava ga suvremeni zvuk. Sljedeći presjek kroz karijeru, naglašavajući hitove, Croatia Records izdaje deset godina nakon prvog pod nazivom ''Josipa Lisac Platinum'' sa ukupno 31-om originalnom snimkom.

Josipa Lisac je umjetnica koja se izdvaja iz gomile. Čini to eksperimentiranjem na području glazbe, kazališta, a i suradnjom s mnogim drugim glazbenicima, kao što je naprimjer Cubismo. Također, posjeduje specifičan stil, te uz mnoge neobične kreacije često mijenja boju kose – od roze do zelene. No ona je ipak izjavila da ne želi da njena pojava nadvlada njenu glazbu, već da se odijeva sukladno svojim pjesmama. Svakako, zauzima važno mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni već godinama i za očekivati je da će to raditi i dalje.

Ivana Smilović

Slika: last.fm Repozitorij
Tražilica