english English

Kako biti kreativan

01.02.2012, 11:37:26
Kako biti kreativan

Kreativnost je vještina koja se vježba i razvija. Dokaz za to je pružio Albert Einstein koji je rekao da nije bio pametniji od drugih, nego je samo više razmišljao. Povezivana je s genijima, humorom, društvenom okolinom, osobnim crtama i slučajnosti. Naime, neki misle da dolazi rođenjem, a neki da ju je moguće naučiti.

Poput većine poslova i hobija kao što su pjevanje, sviranje, vožnja biciklom, kreativnost se stalno razvija. No, to se ne bi moglo ostvariti da se ne uloži trud i vrijeme. Dok ste dijete, prirodno je da s vremenom sve učite, te vas to nadahnjuje i ulažete trud bez razmišljanja o tome. Nažalost, kada odrastete, uz posao i druge obveze, vjerojatno je da nećete imati volje i strpljenje za razvijanje još jedne vještine.

Svakim danom sve je veća brzina izmjene informacija i pronalaska što boljih odgovora, stoga osim što je potrebno znanje, vrlo važnu ulogu ima vrijeme, motivacija i zanimanje. Najkreativniji ćete biti u onome o čemu često razmišljate, o čemu s užitkom tražite informacije. Nakon što pročitate knjigu ili pogledate film, možete primijetiti kako vaš mozak spontano nastavlja razmišljati o onome što ste vidjeli te stvarate neke ideje.

Za razvoj kreativnosti važna je spremnost da se ne razmišlja logično i ispravno. Edison je isprobao stotine ideja dok nije osmislio žarulju koja je ispunila njegovu zamisao. Početak, nervozu i uloženi trud nitko ne vidi. Bitno je samo ono zadnje, savršeno odrađeno djelo.

Oni koji su najbolji najčešće nemaju povjerenja u sebe, stoga one prve ideje koje se trebaju tek razraditi mnogi će odbaciti jer nisu najbolje. Neki će reći da im najbolje ideje dolaze u snu, prije ili nakon spavanja, dok se tuširaju ili dok šeću, stoga ako pustite stvari da stoje, sve će biti isto. Akcija je ta koja potiče kreativnost. Ponekad je dobro sjesti, uzeti olovku u ruke i pokrenuti tok misli. To često može biti uspješno. Poznata je činjenica da vremenski rok koji se približava kraju potiče kod mnogih ljudi brzinu i kvalitetu stvaranja ideja. S druge strane,  upravo taj vremenski pritisak često može biti veliki minus, jer opterećuje ljude, tjerajući ih da odrade nešto na način koji im smanji učinak.

Premda, na kraju će dovršeno djelo biti najbolje, koju god tehniku kreativnosti njegov stvaralac izabere.

Magdalena Džono Repozitorij
Tražilica