english English

Grad kulture i štovatelja zmaja - Ljubljana

06.02.2012, 12:20:25
Grad kulture i štovatelja zmaja - Ljubljana

Svirači harmonike na ulicama, šarmantnost  trgova i opuštenost građana dovoljni su da zavolite Ljubljanu. Zagreb je udaljen svega 170 kuna povratne karte vlakom (kriza je učinila svoje, bila je 150kn), za koju se po prelasku granice dobije uvid u potpuno novi svijet. Jedna od prvih stvari koje primjete u Ljubljani  je specifična atmosfera koja se može opisati kao istovremeno i mirna i urbana, svojevrsna dobrodošlica.

U samom centru grada nalazi se  Prešernov trg i statua najvećeg slovenskog pjesnika  koji je  zaslužan za Zdravljicu, himnu Republike Slovenije. Nasuprot njegova lika nalazi se crkva čija fasada u boji cigle privlači mnoge poglede turista zbog svog neobičnog izgleda,kao i velika večina zgrada koje su građene u stilu talijanskog baroka.

Nekoliko stotina metara dalje od glavnog trga nalazi se Tromostovlje i rijeka Ljubljanica  preko koje prelazi Zmajev most  s gradskim simbolom. Simbol je zmaj uz kojeg se veže legenda koja uključuje Jazona i Argonaute te njihovu potragu za zlatom. Priča ide ovako: bježeći pred podanicima kolhidskog kralja, kojemu su oteli zlato i kćerku Medeju, Jazon i ostali junaci na lađi Argo pobjegli su u Dunav, a potom u Savu, i tako došli do Ljubljanice, rijeke koja protječe samim centrom. Došavši do izvora rijeke, Argonauti su rastavili lađu i na leđima je prenijeli do Jadranskog mora. Potom su naišli na jedno jezero, iz kojeg je izletjela opasna neman, a Jazon ju je nakon dugotrajne borbe uspio pobijediti. Ta neman bila je ljubljanski zmaj, danas prikazan na mostu koji ide preko rijeke koji  kad pređete ulazite u staru jezgru. Stari grad koji vas svojim izgledom, ulicama i atmosferom vraća u neka davna vremena. Ipak, trgovine koje se u tom dijelu nalaze više su nego moderne a nude veoma atraktivne stvari – garderobu, cipele, suvenire, ukrasne i umjetničke predmete. Uz šetalište koje ide uz rijeku se prostiru terase raznoraznih ugostiteljskih objekata, a vikendom se održavaju i mali sajmovi. Subota je obično rezervirana za kreativne Ljubljančane koji tada na obali rijeke prodaju svoje rukotvorine. U Ljubljani, ''gradu kulture'', kako je njeni turistički djelatnici  nazivaju, kultura je način života. Slovenija je jedina zemlja u kojoj je Dan kulture nacionalni praznik a razlog tome je što su upravo zahvaljujući umjetnosti i kulturi izgraditi vlastiti identitet pa ni ne čudi da u gradu od  oko 270000 stanovnika prosječna dob stanovnika iznosi 35 godina, a grad ima preko 15000 studenata.

Poviše stare jezgre grada dominira dvorac iz 16. stoljeća sakriven u gustom raslinju parka pod njime a do njega se stiže pješice za svega dvadesetak minuta. Dvorac je prošao dug put, pa je tako bio rušen u potresu, služio kao kasarna i zatvor, da bi danas bio jedan od ključnih točaka kulturnog i društvenog života slovenske prijestolnice. Dobra vijest je da se do dvorca i nazad može i žičarom.

Jedno od obilježja Ljubljane je i park Tivoli koji se proteže od centra grada i obuhvaća površinu od pet kvadratnih kilometara te je prekriven biciklističkim stazama kao i cijela Ljubljana, pa ju je i najlakše upoznati koristeći bicikl. Osim znamenitostima, Ljubljana nudi i raznolikost gastronomskog užitka pa avanturisti mogu kušati meksičku, indijsku, kinesku ili neke druge kuhinje. U svakom slučaju, kakvi god da su vam afiniteti, Ljubljana obećava zanimljivo i ugodno provedeno vrijeme.

Nikolina Banovac Repozitorij
Tražilica