english English

Alpe-Adria: radosti raznolikosti, okusa i mirisa

06.02.2012, 12:25:55
Alpe-Adria: radosti raznolikosti, okusa i mirisa

Sajam ''Alpe-Adria: Turizam i slobodno vrijeme'' službeno je zatvorio svoja vrata 29.siječnja.  Sajam se održava svake godine u  Ljubljani krajem siječnja i  službeni  je turistički događaj regije Alpe-Jadran, koja obuhvaća 10 zasebnih područja Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Na sajmu u četiri dana, predstavilo se više od 300 pružatelja turističkih usluga u 12 zemalja i 16 nautičkih poduzeća u regiji, ali i iz udaljenijih odredišta poput Turske, Maroka i Tunisa.

Hrvatska se i ove godine predstavila kao zemlja za odmor koja ima mnogo za ponuditi. Na velikom štandu Hrvatske turističke zajednice na središnjoj poziciji , bila je predstavljena široka paleta promidžbenog materijala, kroz  koju su posjetitelji mogli vidjeti sve hrvatske regije i njihova raznovrsna ponuda. Suizlagači sajma bili su Jadrolinija Rijeka, Istraturist Umag, TZ Grada Zagreba te nekoliko hrvatskih kampova za odmor.

U sklopu sajma direktor HTZ-ovog predstavništva u Sloveniji Goran Blažić, te predstavnik Turističke zajednica Opčine Vir i tvrtke Vir turizam promovirali su otok Vir pod novim motom "Vir - otok sa dva lica". Predstavljeni su mnogi planovi razvoja turizma i unapređenje otoka,a samu promociju turizma popratila je klapa Vir.

Kao i na dosadašnjim sajmovima Dubrovnik je bio destinacija za koju svi znaju, no ljudi nisu upoznati kako se u Dubrovniku i okolici živi pa su to jedna od najčešćih pitanja. Uz zanimanje za razinu ovdašnjeg obrazovanja, velika zainteresiranost  vladala je i za pitanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju te daljnjeg razvoja  susjedskih odnosa dviju zemalja i pitanje granica. Posjetitelji su pokazali veliku interes i za razvoj golfa na području Dubrovačko-neretvanske županije, te za sve silne polemike koje se vode oko tog projekta.

Iz HTZ-a naglašavaju da je prošlogodišnja sezona bila najuspješnija do sada sa slovenskog tržišta, posebno u razdobljima pred i posezone. Hrvatski je turizam u prošloj godini ostvario rekordan rezultat na slovenskom tržištu.

Iako se Slovenci uvelike žale na pad standarda, Hrvatska, a pri tom posebno područje Dalmacije, i dalje je njihova najtraženija destinacija za odmor.

Nikolina Banovac Repozitorij
Tražilica