english English

Zaklon od kiše pod Blaževim rukama

06.02.2012, 12:27:42
Zaklon od kiše pod Blaževim rukama

Povodom obilježavanja dana sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika održana je 3. veljače 2012. festa u Dubrovniku. Početak feste sv. Vlaha označava procesija kroz grad te izvijanje barjaka ispred Crkve sv. Vlaha. Ovogodišnja proslava je zbog kiše izmijenila svoju dosadašnju tradiciju. Procesija s barjacima je bila znatno manja nego prijašnjih godina. Tradicionalno izvijanje barjaka u čast zaštitniku Dubrovnika ispred Crkve sv. Vlaha se dogodilo, ali nije bilo biskupa da pozdravi barjake. Naime zbog loših vremenskih uvjeta tradicionalna propovijed  koja se inače održava u Crkvi sv.Vlaha, održana je u Katedrali. Propovijed je po prvi put održao novi dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić. U propovijedi je poslao poruku da bi se ljudi trebali više posvetiti duhovnim vrijednostima i odgoju te da bi trebali preuzeti svoj dio odgovornosti.

U sklopu proslave feste, u crkvama se dijeli blagoslov grla poznat pod nazivom „grličanje“. Na temelju legende, sv. Vlaho je spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Smatra se da ovaj blagoslov liječi od prehlade i bolesti vezanih uz grlo. Svećenik izvodi ovaj postupak s dvije unakrsne svijeće govoreći riječi blagoslova: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“

Dio tradicije vezane uz proslave feste  je i  humanitarna tombula ispred Palače Sponza. Ovogodišnji zarađeni novac od  prodaje kartela doniran je udruzi „Feniks“ za zaštitu djece,mladih i obitelji.

Maro Mojaš Repozitorij
Tražilica