english English

U London s Erasmusom

07.02.2012, 14:29:05
U London s Erasmusom

Tanja Katić je studentica druge godine preddiplomskog studija Mediji i kultura društva. Ujedno je i sudionica Erasmus progama za studentsku mobilnost te drugi semestar  trenutno pohađa na engleskom Leeds Metropolitan University-u.

Zašto studentska mobilnost? Kako ste se na to odlučili?

Nekoliko mojih prijatelja sudjelovalo je u mobilnosti i savjetovalo mi da pokušam. Željna iskustva, kako životnog tako i edukacijskog, odlučila sam se za taj veliki korak.  Obzirom da u okviru Erasmus programa postoje stipendije bila je olakšana i financijska strana priče.

Možete li nam malo više reči o fakultetu koji trenutno pohađate?

Leeds Metropolitan je jedno od najpoznatijih britanskih sveučilišta upravo po studentskim razmjenama. Gotovo 80% svih studenata su iz drugih zemalja. Sastoji se od niza grana znanosti, ali najistaknutiji su Business and Law department koji i ja pohađam kroz module Odnosa s javnošću.

Tek ste započeli sa studijem, ali recite nam koje su za sada najveće razlike koje primjećujete?

Dolazak na ovo sveučilište bio je svojevrstan kulturološki šok upravo zbog velikih razlika. Naime, ovdje svaki modul nosi 7,5 ECTS bodova i potrebna su samo četiri po semestru. Također, edukacijski sustav je drukčije organiziran, nema dugotrajnih svakodnevnih predavanja. Svaki modul ima jedno tjedno predavanje, te dva sata zajedničkog grupnog rada studenata na raznim projektima, prezentacijama i znanstvenim radovima. Naglasak je na samostalnom radu. Infrastruktura sveučilišta razvijena je do najsitnijih pojedinosti, pa tako knjižnica sveučilišta radi 24 sata dnevno, te besplatno možete posuditi računalo kako ne biste morali nositi svoje. Također, sveučilište ima 24 zgrade unutar kojih svaki student može naći sve informacije, tehničke i edukacijske mogućnosti koje su mu potrebne.

Mislite li da bi moglo biti nekih problema po povratku u Hrvatsku, na redovni studij treće godine? Stalno slušamo kako treba paziti koji se predmeti izabiru,kako ste Vi to riješili?

Mislim da neće biti nikakvih problema. Svjesna sam svih administrativnih problema koji su nastali upravo zbog razlika, ali ovo iskustvo ovdje vrijedno je dodatnog napora kako bi se sve sredilo u Hrvatskoj. Struka kojom se želim baviti ovdje ima adekvatne module, to smatram bitnim i to sam pažljivo izabrala. Ostalo su samo formalnosti.

Kako ste se snašli u novoj okolini? Ima li još studenata koji su kao vi na razmjeni?

Nova okolina na mene je djelovala jako pozitivno. Stvorila sam nova prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta i obogatili su me i naučili mnogočemu. Posjetila sam mjesta koja vjerojatno studiravši u Hrvatskoj ne bih. Sveučilište samo po sebi je jako dobro organizirano i osoblje se trudi  organizirati što više raznih sajmova, informacijskih pultova i studentskih druženja kako bi se i manje komunikativni uspješno uklopili.

Evo za kraj, koje su vaše preporuke za studente koji bi željeli na razmjenu?

Ako to uistinu žele da ne odustaju. Zasad je ovo najbolje iskustvo u mom životu, sa svih stajališta. Ništa ne mogu izgubiti, a dobiti će nešto za cijeli život, što će i poslodavac po izlasku na tržište rada cijeniti u njihovom životopisu. Svakako da!

Nikolina Banovac Repozitorij
Tražilica