english English

Vrijedna kronika grada Dubrovnika

27.02.2012, 16:20:35
Vrijedna kronika grada Dubrovnika

U subotu je u dvorani Visia održano predstavljanje knjige „Grad u điru“ Borisa Njavra. Knjiga je presjek Njavrovih tjednih kolumna koje su izlazile na stranicama Dubrovačkog lista u proteklom desetljeću. U svojoj je kolumni donosio intervjue i  priče osobenjaka i lokalnih legendi grada kroz koje se moglo osjetiti  ugođaj i povijest grada Dubrovnika.

Program, koji je trajao oko sat i pol, bio je organiziran u obliku igrokaza u kojem su glumci na pozornici recitirali citate Dubrovčana iz knjige te stvorili ugođaj „grada u điru“. Dvorana je bila popunjena, a sjedećih mjesta je bilo premalo za sve. Velik dio publike su činili i oni koji imaju svoje mjesto u knjizi, a onih koji nažalost više nema „u điru po gradu“ se prisjetio Vedran Benić. Također je govorio o svom sudjelovanju u izdavanju  knjige, te o gradu u kakvom je odrastao, kakav je danas i kakvog je Njavro opisao u svojim intervjuima. „Vjerojatno ste zapazili, da grada kakav je bio više nema“ sažeo je Benić.

Knjiga je izdana u suradnji udruge Nazbilj, općine Župe dubrovačke te grada Dubrovnika i brojnih drugih, a na predstavljanju je pokazano kako čini vrijednu kroniku ljudi i grada Dubrovnika.

Sam autor nije govorio, već su impresije o knjizi i njegov odgovor na njih odrađeni u obliku pisama koje su glumci čitali na kraju.

Dorian Kraševec Miljas Repozitorij
Tražilica