english English

Jimi Hendrix – Od metle do legende

29.02.2012, 18:13:17
Jimi Hendrix – Od metle do legende

Teško je pronaći popis najboljih rock gitarista svih vremena, a da na njemu nije Jimi Hendrix. Pamti ga se kao čovjeka koji je električnu gitaru izvukao iz sjene te pronašao novi zvuk  kojim je dokazao da ona može biti puno više od pratećeg instrumenta. Njegov kontroverzan način života, prepoznatljiv ton, izniman scenski nastup i bogata diskografija  učinili su ga rock ikonom svih vremena.

Otac Jimija Hendrixa jednom je prigodom ispričao anegdotu o svojem sinu, koja dočarava njegovu  zaljubljenost u gitaru. Prema toj priči, Hendrix je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao s mišljenjem da će sin napraviti kako mu je rekao, a kada se vratio našao ga je kako spava s metlom preko sebe kao da drži gitaru. Probudio ga je i upitao: ”Što si radio?”, a on mu je odgovorio: ”Svirao sam metlu!”

James Marshall Hendrix, poznatiji kao Jimi Hendrix, rodio se  27. studenog 1942. u Seattleu. Prvi put se ozbiljno počeo zanimati za glazbu uz blues i jazz ploče njegova oca Ala Hendrixa. Provodio je dosta vremena slušajući  Howlin' Wolfa, Muddy Watersa,  B.B. Kinga te  Roberta Johnsona, čiji se utjecaj može čuti u njegovoj glazbi. Hendrixov otac rano je primijetio njegovo veliko zanimanje za glazbu te mu je kupio prvu električnu gitaru kada mu je bilo 15 godina. Jimi Hendrix je bio ljevak, a gitara je bila za dešnjake pa je morao okrenuti žice, što je radio i velik dio svoje karijere, tijekom koje ga se rijetko moglo vidjeti s gitarom za ljevake.

Karijeru profesionalnoga glazbenika započeo je kao pratnja poznatim glazbenicima toga vremena kao što su Sam Cooke, Ike & Tina Turner, B.B. King te Wilson Pickett. Takav način sviranja nije zadovoljavao njegove glazbene apetite pa je na nagovor basista poznate grupe The Animals, Chasa Chandlera, koji mu je uz Michela Jefferya bio menadžer, osnovao grupu The Jimi Hendrix Experience. Uz Hendrixa još nastupaju Mitch Mitchell kao bubnjar i Noel Redding na bas gitari. U jesen 1966. snimaju singl Hey Joe koji je završio na šestom mjestu britanske top liste. Poslije toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar, Purple Haze.

Are You Experienced, Axis: Bold As Love, Smash Hits i Electric Ladyland su albumi na kojima je svirao kao dio grupe The Jimi Hendrix Experience te je s tom grupom odsvirao svoje najpoznatije nastupe od kojih neki danas uživaju mitski status. Među najpoznatije  Hendrixove nastupe svakako se ubraja Monterey Pop Festival  koji se održao ispred 50 tisuća posjetitelja. Tada još uvijek anonimni, Hendrix zasjenio je zvijezde festivala iznimnim scenskim nastupom koji je uključivao, između ostaloga, paljenje gitare, sviranje iza glave i sviranje zubima. Još jedan Hendrixov legendarni nastup bio je Woodstock, gdje je njegova izvedba američke himne pred nešto manje od pola milijuna ljudi ostala zabilježena kao simbol ovoga, do tada najvećeg festivala, i jedan od simbola hipi pokreta. Iza Woodstocka snimio je album Band of Gypsies s istoimenom grupom. Zbog prekomjerne doze tableta za spavanje umro je 18. rujna 1970. u hotelu Samarkand u Londonu sa samo 27 godina.

Od kada je umro pa do danas se može naći velik broj gitarista koji su skalice, trikove i tehniku sviranja električne gitare savladali bolje od Hendrixa, ali ono što njega čini jednim od najvećih svih vremena je to što je uspio pronaći i izvući svoj jedinstveni zvuk i ton, kako u životu tako i u sviranju.

Dario Mijić

Slika: www.spreha.net/jimi-hendrix Repozitorij
Tražilica