english English

Odlazak legende hrvatskog vaterpola

29.02.2012, 18:28:18
Odlazak legende hrvatskog vaterpola

Hrvatski vaterpolo nedavno je ostao bez jedne od svojih najvećih legendi. 16. veljače Korčulanin Duško Dule Antunović preminuo je u Zagrebu  u 65. godini života nakon duge i teške bolesti.
Antunović se rodio 24. veljače 1947. na Korčuli gdje se 1959. u Korčulanskom plivačkom klubu i započeo baviti vaterpolom. Igračku slavu ostvario je igrajući za beogradski Partizan od 1967. do 1977., a odigrao je i 150 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Bio je izrazito uspješan igrač: kao reprezentativac osvajao je brončane medalje na EP u Barceloni 1970. i u Beču 1974. te zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1971. godine u Izmiru, a s Partizanom je bio prvak Europe 1971., 1975. i 1976.

Odmah nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Prvi trenerski trofej osvojio je s matičnim klubom KPK, osvojivši 1978. Kup pobjednika kupova. Bio je jedan od najboljih trenera zagrebačke Mladosti - sa Zagrepčanima je osvojio dva naslova europskog prvaka - 1989. i 1990. godine. Bio je i prvi hrvatski vaterpolski izbornik, ali i  kao voditelj nacionalne vrste imao je mnogo uspjeha. Osvojio je srebro na Mediteranskim igrama 1993. godine.

Starije generacije dubrovačkih vaterpolista vrlo se dobro sjećaju utakmice iz 1978. godine, kada je KPK osvojio Kup pobjednika kupova, odnosno titulu prvaka Europe. Naime, ta se utakmica odvijala u zatvorenom bazenu u Kuparima  blizu Dubrovnika. Korčulanski plivački klub je tada pobijedio talijanski klub Canottieri iz Napulja.

Iako u svojoj bogatoj  karijeri nikada nije bio ni igrač ni trener dubrovačkog vaterpolskog kluba “Jug”, Duško Antunović je Dubrovčanima bio i ostao uzor - čovjek koji je je ostvario vrhunske rezultate te  trenirao brojne vaterpoliste koji su igrali za ”Jug”. Neki od njih su Slobodan Trifunović, Boško Lozica, Dubravko Staničić i drugi.

”Sve su legende hrvatskog vaterpola izašli iz Duletove kabanice” - riječi su koje je jednom rekao legendarni dubrovački trener I vaterpolist Trifko Banđur. Iako je gospodin Banđur bio gotovo
šesnaest godina stariji od Duška, ove riječi hvale su dokaz koliko je ga je cijenio i poštovao.

”Dule je bio moj i ja njegov vjerni pratilac od početka karijere. Već kao klinci bili smo stalno zajedno. Bio je poseban kao igrač, izuzetan kao čovjek, prijatelj ”par excellence”. Najviše od sebe ipak je dao za
društvo, brojne prijatelje, volio je život i druženje” - kratko je odlazak velikana komentirao vaterpolski izbornik Ratko Rudić.

U posljednje vrijeme Duško Antunović se zbog teške bolesti nije pojavljivao u javnosti, no prije nepuna dva mjeseca dobio je najveće priznanje HOO-a, nagradu “Matija Ljubek” za životno djelo u znak
priznanja i časti za osobit doprinos sportu.

Ovo su neke od njegovih najpoznatijih izjava:

” Ne vjerujem kako će se ti dani, ta 1978. godina ikada ponoviti jer danas je sve puno drugačije. Korčula, tj. KPK teško može doći u situaciju u kakvoj je bio prije 30 i nešto godina, teško može više imati tako jaku momčad, ali mora biti klub iz kojeg će izlaziti veliki igrači. Ukoliko tako bude, to će biti nova velika pobjeda KPK –a” – govorio je o svom matičnom klubu.

”Žao mi je što nismo uspjeli nastupiti na OI u Barceloni 1992., FINA je bila neumoljiva u provođenju krutih propisa” – često je isticao.

Branko Rakočević

Slika: www.politikaplus.com Repozitorij
Tražilica