english English

Put oko svijeta - razglednicama

12.03.2012, 12:13:29
Put oko svijeta - razglednicama

Često se može čuti kako nove tehnologije dovode do otuđenja, te do izumiranja starih običaja. Ipak, to nije u potpunosti istina. Za one koji znaju tražiti Internet je mjesto koje nudi puno više od Facebooka, Twittera i sličnih. Postoji mnoštvo stranica koje okupljaju ljude željne razmjene pisama i razglednica, što već spada u starinsku formu komunikacije.

Najpoznatija takva stranica je Postcrossing. Dovoljno je registrirati se i krenuti sa slanjem razglednica. Ideja je jednostavna: koliko razglednica pošalješ, toliko ćeš i dobiti. Svaka ima svoj jedinstveni kod koji je potrebno upisati prije slanja. Nakon primanja razglednice, taj kod se upisuje na stranicu, čime je spriječeno ''varanje'' – ako se netko registrira, a ne pošalje nijednu razglednicu, neće je ni dobiti. Naravno da su mnogi skeptični zbog otkrivanja adrese potpunim strancima. No potrebno je naglasiti da adresa nije vidljiva svima, već samo onima kojima se otvori nasumce. Loših iskustava zasad nema, a dobrih je nebrojeno. Sklopljena su mnoga prijateljstva, a nisu rijetki ni brakovi. Neke zemlje organiziraju i okupljanja ''postcrossera''. Sve vijesti vezane za okupljanja, brakove i razne zanimljivosti redovito se objavljuju na stranici.

Sve je počelo zbog želje Portugalca Paula Magalhaesa, tadašnjeg studenta, da razmjenjuje razglednice s ljudima izvan kruga obitelji i prijatelja. Znao je da postoje drugi koji dijele isti interes, te je smatrao da mora postojati lakši način da s njima komunicira. Cilj je bio slijedeći: spojiti ljude diljem svijeta putem razglednica, bez obzira na njihovo prebivalište, godine, spol, rasu ili vjerovanje. Stranica je počela s radom 2005. Danas, u projektu sudjeluje skoro 300 tisuća ljudi iz cijelog svijeta, a taj broj svakodnevno raste.  U samo šest godina poslano je preko 10 milijuna razglednica. Po satu pošalje se čak 931 razglednica.

Internet ne mora razdvajati ljude, već ih može i spajati. U vremenu nove tehnologije, nužno je imati otvoren um. Tako postaje moguće proputovati čitav svijet, pa makar putem razglednica.

Ivana Smilović Repozitorij
Tražilica