english English

Gotičko kraljevstvo društvenih izopćenika

14.03.2012, 16:58:30
Gotičko kraljevstvo društvenih izopćenika

U današnjem Hollywoodu masovne filmske produkcije među mnoštvom recikliranih tema i savršenih tijela našao se jedan pomalo drugačiji redatelj razbarušene kose i tamnih naočala. Njegovo ime je Tim Burton.

Ovaj  Hollywoodski osobenjak rodio se 25. kolovoza 1958. u gradu Burbank u američkoj saveznoj državi Kaliforniji pod imenom Timothy William Burton. Za svoje djetinjstvo kaže da je bio „okružen osjećajem kategorizacije i konformizma“ što se osjeti u njegovim filmovima koji se često vrte oko neshvaćenoga društvenog izopćenika. Kao dječak bio je povučen i vrijeme je provodio snimajući kratke filmove u svom vrtu i crtajući. Najpoznatiji takav film bio je „ Otok doktora Agora“ kojeg je snimio kad je imao samo 13 godina. Volio je čitati djela Edgar Allan Poa, gledati horore i znanstvenu fantastiku.

Nakon završenog studija na „California Institute of the Arts“ njegov talent nije promaknuo Disneyu te je ubrzo počeo raditi na svom prvom kratkom animiranom filmu „Vincent“ koji je osvojio kritičare i brojne nagrade, ali Disney mu je nedugo nakon toga dao otkaz radi „Frankenweenieja“, kratkog filma o dječaku koji pokušava oživiti svoga psa,  jer su smatrali da je potrošio novac u film koji je premračan i prestrašan za djecu.

Ali „kralj gotike“ nije puno žalio za Disneyem već se bacio na snimanje filmova „Velika Pee-Weejeva avantura“ i „Bubimir“ koji su mu donijeli veliki uspjeh. „Bubimira“ je kasnije pretvorio u crtani film i tako ponudio djeci nesto sasvim drugačije od dotadašnjih animiranih likova.

Iako je bio njegov najneosobniji film, „Batman“ je 1989. postao jedan od najuspješnijih filmova svih vremena što je Burtonu dalo veliku kreativnu moć u Hollywoodu. Na snimanju „Edwarda Škarorukog“ upoznao je Johnnyja Deppa te će od tog trenutka njihove karijere ostati nepovratno isprepletene. Naime, s Deppom je surađivao u filmovima „Ed Wood“, „Sanjiva dolina“, „Charlie i tvornica čokolade“, „Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta“, „Alisa u zemlji čudesa“ te u animiranom filmu „Mrtva nevjesta“.

„Edward Škaroruki“, za kojeg je napisao i scenarij, prikazao je Burtonovu originalnost u najboljem svjetlu. Edward je poluzavršeni eksperiment ludog znanstvenika koji umjesto ruka ima škare to jest on je tipičan Burtonov lik društvenog izopćenika koji pokušava preživjeti u maloj sredini. Nakon filma „Batman:Povratak“ koji nije oduševio kao prethodnik, Burton se vratio pod okrilje Disneya i napisao scenarij za „Predbožićnu noćnu moru“ , gotički animirani film o uvrtnutim stanovnicima gradića Noć Vještica. Glavni lik je kostur Jack Skellington kojemu je dosta priprema za Noć Vještica te lutajući šumom naiđe na božićno drvce koje mu otvori vrata u njemu dotad nepoznat svijet svjetla i sreće. Očaran gradom Božića Jack pokušava dovesti duh tog blagdana u svoj tmurni gradić što mu tako lako ne uspijeva. Glazba u crtiću dodatno naglašava gotičku atmosferu i djelo je filmskog skladatelja Dannyja Elfmana koji će ukrašavati buduće Burtonove filmove.

Iza „Predbožićne noćne more“ Burton se vratio filmu i uslijedili su „Ed Wood“ iz 1994. za kojeg je glumac Martin Landau dobio Oscara za sporednu mušku ulogu , „Mars napada „ koji je unatoč Hollywoodskim zvijezdama poput Jacka Nicholsona Pierce Brosnana, Natalie Portman i drugih nije bio baš uspješan te „Sanjiva dolina“ koja je inspirirana pripovjetkom Washingtona Irwinga u kojem je ulogu čudnog i plašljivog utjelovio tko drugi nego Depp, a za glazbu je ponovno bio zadužen Elfman. Film je osvojio Oscara za najbolju scenografiju.

Burton se nakon „Sanjive doline“ ostavio svojih čudnovatih društvenih izopćenika i gotičke atmosfere i režirao „Planet majmuna“ koji je zaradio 68 milijuna američkih dolara nakon prva dva dana prikazivanja. Tijekom snimanja filma upoznao je i današnju zaručnicu, glumicu Helenu Bonham Carter s kojom ima dvoje djece, sina Billy Raymonda kojemu je Depp kum i kćer Nell. Bonham Carter je od tada glumila u svim njegovim filmovima.

„Krupna riba“ iz 2003.  filmska adaptacija priče Daniela Wallaca razočarala je Burtonove obožavatelje jer je bila pomalo netipična za njega, ali je zato oduševila kritičare. Naime, bila je nominirana za četiri Zlatna globusa, jednog Oscara i Grammyja za glazbu starog Burtonovog suradnika Elfmana. Ovaj film imao je poseban značaj za Burtona jer su mu oba roditelja umrla kratko prije, otac 2000. a majka 2002.

„Charlie i tvornica čokolade“  po istoimenoj knjizi Roald Dahla režirao je 2005. u udarnome sastavu, Depp, Bonham Carter,  Elfman. Ova topla priča o Willy Wonki, neobičnom i osamljenom vlasniku tvornice čokolade koji traži nasljednika svog carstva ušao je u srca gledatelja diljem svijeta te je samo u SAD-u zaradio 207 milijuna dolara. Burton i Elfman su usporedno radili i na animiranom filmu „Mrtva nevjesta“ koja je bila zasnovana na ruskoj narodnoj priči u kojoj mladić u šumi vježbajući prosidbu svoje djevojke slučajno obavi ritual vjenčanja i iz zemlje izađe mrtva nevjesta. Glasove glavnim likovima dali su Depp i Bonham Carter.Burton je za „Mrtvu Nevjestu“ nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma.

„Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta“ donio je brojne nominacije i nagrade. Depp je nominiran za Oscara za glavnu mušku ulogu i osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji. Popularnu priču Lewisa Carrolla „Alisa u zemlji čudesa“ stavio je u novi kontekst, 13 godina nakon Carrollove priče. Film je dobio  dva Oscara, za kostimografiju i scenografiju.

Važno je naglasiti da je Burton talentiran umjetnik koji je imao izložbe u muzejima kao što je Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.

Dva najnovija Burtonova filma „ Mračna sjena“ i „Frankenweenie“ trebali bi izići u drugom dijelu 2012. Kojim će putem Burton dalje teško je reći, iako će to zasigurno biti nešto dosad neviđeno jer kad je on u pitanju jedino što se može očekivati je -  neočekivano.  

Mirjana Pavlović

Slika: www.fanpop.com Repozitorij
Tražilica