english English

Divan san ili noćna mora

21.03.2012, 18:50:38
Divan san ili noćna mora

Razvojem društva, čovjekove svijesti o sebi i drugima te tehnološkim dostignućima otvaraju se vrata iskonskim promjenama. Pojedine epohe imaju svaka svoje veliko otkriće ili izum čijim su uvođenjem postignuti do tada nezamislivi pomaci.

Kroz povijest se rađanje demokracije, težnja stvaranju otvorenog društva i ideja o slobodi medija suprotstavljaju autokratskim, zatvorenim društvima i njima svojstvenoj cenzuri. Nažalost,  u nekim zemljama to još uvijek nije povijesno pitanje, već surova stvarnost. Što je društvo demokratskije, to su mediji slobodniji i otvoreniji. Međutim, postavlja se pitanje što se događa kada neki medij postane „preotvoren“. Kada se dobije ono što se želi, a s time se ne zna nositi? Sloboda znači odgovornost.

Internet kao globalni suvremeni trend pruža nevjerojatne mogućnosti, povezuje ljude na različitim dijelovima svijeta, mijenja poslovne navike, tržište, medijski prostor, organizacijske strukture, te pojedinačne želje i potrebe. Internet je promijenio svijet. I svakim ga danom mijenja sve više.

Teško je odgovoriti je li društvo spremno za te promjene i kako se s njima nosi. To je još uvijek stvar pojedinca, budući da ne postoje nikakvi normativni akti koji bi ograničili ili na bilo koji način nadzirali ono što se objavljuje. Koliko god sloboda koju Internet pruža bila pozitivna i djelovala kao ostvarenje sna, potrebno je zapitati se i o pouzdanosti objava, te odgovornosti, stručnosti i kompetentnosti onih koji se bave internetskim objavljivanjem svakojakih sadržaja. A takvih je mnogo. I mogu biti bilo tko - od vrhunskih eksperata do običnih neznalica i manipulatora. Otvara se nezaobilazno pitanje etike, a s njim i mogućnost da se taj divni san pretvori u noćnu moru. Također nije jasno ni što to znači za tradicionalne medije i novinare profesionalce.

Internet izravno pruža mogućnost osobnog izbora medijskog sadržaja, što u razvijenom, obrazovanom društvu predstavlja napredak. Ipak, takva selektivnost može predstavljati opasan problem u nedovoljno razvijenom društvu s tek formalno uspostavljenim demokratskim sustavom i realnom potrebom za edukacijskom funkcijom medija.

Komunikacijski gledano Internet nudi neslućene opcije. Pravo na informaciju i sloboda izražavanja temeljna su ljudska prava, a na ovaj način svatko ima priliku komunicirati. U nedostatku normi oko novih medija, ostaje samo nada da ta prava neće biti zlouporabljena. Profesionalci imaju svoje kodekse i etička načela pomoću kojih se ravnaju i nepoštivanjem kojih su kazneno odgovorni. Ostalima je to igra bez granica, koja počesto vodi u ambijent u posljednje vrijeme prepoznat pod pojmom internetskog nasilja. Jedina odgovornost je ona unutarnja, pojedinačna, a to nije dovoljno. Kako znati da različiti blogeri i forumaši neće nastojati stvoriti privid stvarnosti, širiti laži i obmanjivati javnost skrivajući se iza raznoraznih pseudonima i izlizanih parola o slobodi medija, izražavanja i slično... Takvi bi zahtjevi imali smisla samo i jedino ako bi se krenulo od pretpostavke kako su svi ljudi  nedvojbeno etični, časni, pošteni, profesionalni i čisti od svake laži. A nisu. I zato su takvi mediji nedostižan ideal, kao i takvo društvo.  Oduvijek je postojao jaz između onog što jest i što bi trebalo biti. Na ljudima je izbor.

Francesca Vlašić Repozitorij
Tražilica