english English

Budi svoj

14.05.2012, 18:08:32
Budi svoj

Čovjek treba vjerovati samom sebi i slušati svoj unutarnji glas, radije nego nečiji tuđi. Ako se nečiji stav i uvjerenje uvijek smatraju ispravnima, to znači odricanje od vlastite odgovornosti i moći. Tada čak ni uspjesi nisu istinski.

Život svakog čovjeka je poseban, a svačiji unutarnji glas ima pristup moćnijem izvoru informacija nego razum. Osim toga, religija i duhovne prakse mogu kočiti i gušiti vaše ciljeve i mišljenja. Ako im pridate preveliku važnost vaša će nastojanja prije ili kasnije završiti neuspjehom.

Ako se djecu od malih nogu uči da šute i slušaju druge, kao odrasle osobe nikada neće imati  povjerenja u sebe i svoje odluke te će se pouzdavati u druge kojima će vjerovati više nego sebi. S druge strane, normalno je da osoba koja ima i autoritet želi imati i moć nad drugima. Mnogo ljudi je automatski spremno vjerovati osobi koja djeluje sigurno u svoje stavove.

Dosta puta se čini da je sve ispravno i dobro, ali ako se i dalje postoji glas koji govori da nešto nije u redu, to se ne smije odbaciti, nego treba prihvatiti kao koristan osjećaj. Upravo on upućuje na potrebno preispitivanje i dolazak do ispravnog rješenja.

Netko može zvučati inteligentno dok priča koju pripovijeda može biti besmislena. Nepouzdane i neprovjerene teze bitni su činitelji manipuliranja. Manipulatori često koriste riječi kao što su ljubav, Bog, istina, duhovnost, istina, svjetlost i druge. To je često pokriće za nedostatak pravih argumenata.

Kada se razbacuje velikim, apstraktnim riječima, važno je provjeriti što ta osoba želi. Neki možda žele samo divljenje i uvažavanje, dok neki traže konkretnije stvari. Čak i sam nedostatak poštovanja prema osobnom izboru i uvjerenjima drugih, dovoljan je razlog za oprez u odnosu sa takvim osobama.

Uvijek treba imati na umu da svatko može pogriješiti, bez obzira koliko cijenili nečiju inteligenciju, iskustvo, znanje, pa i duhovni autoritet. Ne zato da bi kritizirali druge, jer savršenstvo ne postoji, nego zato da čovjek ostane u svojoj istini i živi svoj život, a ne tuđi.

Magdalena Džono

Slika: http://evoke.tigweb.org Repozitorij
Tražilica