english English

Dobar je osjećaj baviti se sportom

25.05.2012, 17:35:45
Dobar je osjećaj baviti se sportom

Dean Kontić nastavnik je tjelesne kulture te odnedavno i magistra društvenih znanosti iz znanstvenog polja kineziologije. Proglašen je i najboljim kondicijskim trenerom Hrvatske za 2010. u izboru Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.

Možete li reći nešto o kondicijskom treningu i zašto je on važan?

Kondicijski je trening sastavni dio treninga u vrhunskom sportu. Bez njega se ne bi moglo doći do rezultata. Ako sportaš nema zadovoljavajuću razinu tjelesne pripremnosti, ne može dovesti na visoku razinu sve svoje tehničko-taktičke sposobnosti.

Proglašeni ste najboljim trenerom za osobe sa invaliditetom. Iziskuje li to dodatni napor i strpljenje?

Nema nikakve razlike između osobe s invaliditetom i zdravog sportaša. To je apsolutno predan posao i za jedne i za druge.

Trenirate vrhunskog sportaša Mihovila Španju. Jeste li trenirali još nekoga vrhunskog sportaša?

Profesionalni trener sam od 1997. godine i tijekom cijelog sam tog vremena radio s najboljim vaterpolistima, igračima reprezentativcima koji su postizali najbolje rezultate u proteklih deset godina. Dosta sportaša koje sam trenirao doseglo je svoju optimalnost, a nisu svjetski poznati. Istaknuo bih triatlonca Ivana Bobana, koji se u potpunosti posvetio svojem sportu.

Koje bi kvalitete, po vašem mišljenju, trebao imati uspješan plivač?

Uz to što mora imati neke psihofizičke predispozicije i da je sportaš kao takav, potrebno je da ima psihološki profil koji, sam po sebi, nameće visoku motiviranost, discipliniranost i da ima veliku sposobnost podnošenja teških trenažnih napora.

Kako ste zadovoljni uvjetima treniranja na bazenu i dobivate li nekakvu financijsku pomoć?

Uvjeti su na bazenu relativno zadovoljavajući s obzirom na to da je to velik objekt i jedan je od projekata koji se radi u više faza. On još ne zadovoljava uvjete treniranja u potpunosti. Što se tiče financiranja, potrebno je imati materijalnu neovisnost. Ne možete ući u pripreme ni imati program, makar on bio idealno zamišljen, ako nemate materijalnu pomoć.

Vaša postiguća u životu?

Što se tiče fakulteta, ove godine sam magistrirao. Radio sam veliko istraživanje na velikom broju ispitanika i drago mi je da je to iza mene. Mihovil Španja je na Europskom prvenstvu osvojio pet medalja, a jugaši su na Svjetskom prvenstvu u Šangaju zabilježili izvrstan uspjeh.

Po čemu biste željeli da vas ljudi pamte?

Pokušavam nametnuti jednu svoju životnu filozofiju, biti principijelan, odgovaran, tolerantan, imati razumijevanja, i tako se ponašam u svemu. Pokušavam uvijek biti predan svojem poslu i biti uzor mladim sportašima.

Na koji način vi ulažete u sebe. Koliko puta tjedno trenirate?

S obzirom na to da se radi na Sveučilištu, nemam vremena, ali pokušavam održati mišićni tonus. Demonstriram sportašima vježbe pa tako treniram svakodnevno s njima. Smatram da je važno trenirati da se čovjek osjeća zdravo i poletno. Naposljetku, dobar je osjećaj baviti se sportom.

Romana Caput/Andrea Violić Repozitorij
Tražilica