english English

Gospodarica škarica

25.05.2012, 17:45:44
Gospodarica škarica

Dubrovačka frizerka Andrea Sinanović , vlasnica frizerskog  salona „Unique“ koji se nalazi u hotelu „Rixos“ govori o svojim frizerskim iskustvima. Opisuje svoj put od mlade naučnice do pozicije kada je ostvarila svoj veliki san, otvorenje vlastitog salona.

Zašto ste se odlučili na frizerski zanat?

Još kao mala sam znala da ću biti frizerka, svojim sam barbikama uvijek šišala kosu. Mislim da mi je ovaj posao suđen.

 

Kako je izgledao vaš početak u frizerskim vodama?

U sedmom razredu osnovne škole sam se prvi put susrela sa radom u frizerskim salonom i fizerstvom općenito jer sam htjela prije upisa u srednju školu vidjeti kako je to biti frizer. Cijelo ljeto sam pomagala, radila što god je bilo potrebno. Gledala sam kako se rade frizure i što mi takav posao sutra u životu donosi.

 

Koliko ste naučili od vaših mentora i koristite li njihove savjete i danas?

Puno sam naučila od mentora, imala sam dobre mentore. Možda ih onda nisam „volila“ ali danas ih puno cijenim sa ovog stajališta. Zahvalna sam im i koristim njihove tehnike, savjete i njihova postupanja prema poslu. Bilo je tu i puno kritika od strane mojih mentora, pogotovo dok sam još bila u srednjoj školi ali sada znam da im je svaka bila na mjestu i da su mi puno koristile u životu.

 

Dio vašeg frizerskog obrazovanja proveli  ste u Sloveniji. Koji su vaši dojmovi?

U Sloveniji sam išla na „Stevo Hair Academy“  kako bih poboljšala svoje frizersko znanje i učila od starijih, iskusnijih i europski poznatih frizera poput Steva Pavlovića. Tijekom akademije sam puno tog naučila, cijeli njegov  tim mi je izašao u susret. To je bilo itekako kvalitetno provedeno vrijeme. Stekla sam šire poglede na frizerstvo u svijetskom smislu. Naučila sam neke nove načine pravljenja frizura i šišanja. Od toga svega skupa imam lijepe uspomene i sjećanje na naporan rad.

 

Koji komentar od mušterije će vam zauvijek ostati u sjećanju?

Nikada neću zaboravit kada sam obojala i ošišala jednu mušteriju. Ona je nakon sređene frizure počela plakat. Ja sam se cijela prepala, očekivala sam negativnu reakciju pa čak i viku. No, to se nije dogodilo moja mušterija mi je rekla da se ne brinem te da ona plače od radosti jer ju nitko do sada nije tako lijepo ošišao. Ja nisam mislila o tome koliko sam divnu pohvalu dobila već kako mi je pao kamen sa srca što me nije izvikala.

 

Koja je najčudnija frizura koju ste ikada morali napraviti?

Kad sam radila u frizerskom studiju  „Zrinka“ došla je jedna djevojka duge kose do pola leđa i zahtijevala od mene da joj gornji dio kose ošišam skroz kratko, skoro na ćelavo, a donji dio  da ostavim dužinom kakav jest ali da ga stepenasto ošišam. Iznenadila sam samu sebe uspješnom izvedbom takve frizure.

 

Kakve frizure predlažete Dubrovčanima za ovu sezonu?

U modi je uvijek lijepa, sjajna, zdrava i njegovana kosa kao prvo. Još uvijek su u trendu kratke frizurice i eksperimentiranje sa kratkom kosom na sve moguće načine.  A što se tiče duge kose pošto dolazi ljeto, predlažem lagano ričanu ili razbarušenu frizuru kao što su “Hollywoodski uvojci“.

 

Što mislite o stanju frizerske struke u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj nažalost, trenutno nitko nije tražena radna snaga. Mislim da nedostaje kvalitetnih frizera u Hrvatskoj, a što se tiče Dubrovnika mislim da nedostaje neka dobra frizerska akademija jer ne može si svatko priuštiti otići izvan Dubrovnika na akademiju. Mislim da bi bilo lijepo kada bi Dubrovnik uveo makar stipendiju za najbolju/ga maturanta frizera za jednu od prestižnih frizerskih akademija. Više znanja može samo pomoći.

 

Koji su vaši planovi za budućnost?

Voljela bih, kao i svatko drugi, da postanem uspješnija u svome poslu i da se penjem sve više i više.  A veliki mi je san već spomenuta akademija, kad bih bila u financijskoj mogućnosti u budućnosti,  itekako bih je ja osobno otvorila. Ako ne akademiju, onda barem neke edukacijske programe za mlade dubrovačke frizere. Voljela bih i praviti frizerske spektakle za široku publiku. Ti spektakli bi bili nešto kao frizerska predstava, uživo bi se na pozornici pravile frizure.

 

Što biste poručili mladim frizerkama/ima, koji tek kreću vašim stopama?

Trnovit je put do dobrog umijeća u fizerstvu. Treba imati puno strpljenja. Loša kritika zapravo uopće nije loša kritika jer se iz svake može izvući nešto dobro. Kad se penješ prema gore puno puta ćeš i pasti. Ono što ti stariji frizer reće tada će ti zasmetati, ali za par godina ćeš shvatiti da je bio u pravu. Prema klijentima uvijek trebaš biti ugodan, nasmijan, pristojan i uvijek se moraš držati one ma koliko god to nekad nije u redu:  „Mušterija je uvijek u pravu“.

Matea Mage Repozitorij
Tražilica