english English

Noć posvećena Kristovoj patnji

25.05.2012, 17:48:16
Noć posvećena Kristovoj patnji

Dan nakon zatvaranja sedmih po redu Dana kršćanske kulture, u kojih je programu također sudjelovao, Dubrovački komorni zbor je 3. travnja zajedno s djevojačkim zborom Amorette održao koncert korizmenih skladba u Crkvi sv.Vlaha u Dubrovniku.

Dirigent Frano Krasovac uvrstio je u  repertoar ukupno deset skladba, krenuvši od renesansnih moteta Tomása Luisa de Victorie, antifona Franza Schuberta i ”Molitve” hrvatskog skladatelja Franje Dugana, pa sve do psalama Grzegorza Miskiewicza, čime je obuhvaćeno čak pet stoljeća baštine zborskih napjeva. Osim toga, za bis su izvedeni ”Kalvarija” Ljube Stipišića Delmate i ”Hosana Sinu Davidovu” nizozemskog skladatelja Luca Jakobsa. Gostujući zbor Amorette, pod vodstvom  Maje Marušić, izveo je korizmene skladbe Stipišića Delmate, Orlanda di Lassa i Giovannija Palestrine.

Dakle, ukupno je bilo četrnaest skladba jer je ”Hosana” otpjevana dvaput, što neupitno upućuje na četrnaest postaja Isusova križnog puta. Međutim, ovaj je koncert bio sve, samo ne križni put. Večer je otvorila ”Hosana sinu Davidovu”, dinamički bogata kompozicija kao sjajna uvertira nadolazećim skladbama, koje su varirale od onih skrušene i proživljene tematike do veličanstvenih, volumnoznih dionica u slavu Kristu.

”Reakcije prisutnih mahom su graničile s ovacijama, ali to je na neki način bilo sasvim razumljivo jer pomna izrađenost dionica, izbalansiranost glasova koji u nekoj opuštenoj disciplini slijede Krasovčevu ruku rezultira zaista vrijednim glazbenim ostvarenjima” - ističe glazbena kritičarka Sanja Dražić.

Koncert je uistinu bio bogata i zaokružena cjelina, što je potvrdio dugotrajan pljesak i samom zboru i umjetničkom voditelju Franu Krasovcu, čiji je entuzijazam bio svojevrstan ”spiritus movens” čitavoj priči.

Ovim nastupom zaokružen je korizmeni program Dubrovačkog komornog zbora, započet u Čilipima 29. ožujka. Nakon uskršnjeg odmora počinju i pripreme za međunarodno natjecanje amaterskih zborova  koje će se krajem mjeseca svibnja održati u gradu Zadru.

Ivana Violić Repozitorij
Tražilica