english English

Tajne petog staleža : Priča o Wikileaksu

05.11.2013, 12:00:20
Tajne petog staleža : Priča o Wikileaksu

Tajne petog staleža : Priča o Wikileaksu naziv je novog  filma koji se prikazuje u kinima.  Riječ je o trileru redatelja  Billa Condona koji donosi priču o jednoj od najvećih međunarodnih, online i neprofitnih organizacija koja objavljuje tajne informacije kojima nastoji razotkriti prijevare i korupciju vlasti i na taj način otkriva narodu ono što se od njega nastoji sakriti.

Priča započinje s  Benedictom  Cumberbatchom u ulozi Juliana Assangea,  osnivača i urednika WikiLeaksa koji je javnost već upoznao sa svojom organizacijom i njezinim ciljem i to sve preko svojih javnih objava na web stranici. Iako se navode brojni volonteri i članovi unutar organzacije, odmah se moglo vidjeti da se sve svodi samo na njega i lažne profile koje je napravio da bi zavarao sve ostale. Ubrzo mu se pridružuje Daniel Berg,  javnosti već poznati njemački glumac Daniel Brühl, koji će uz njega i nekoliko drugih sudionika postati vodeći dio same organizacije.

Wikileaks je započeo sa objavom niza značajnih dokumenata koji  su postali glavna vijest u medijima, kao što je korupcija u Keniji,  razotkrivanje tajnih računa Švicarske Banke,  uvjeti u zatvorima u Guantanamu i brojne druge. Četiri godine nakon osnivanja  već  su započeli medijsku buku i  pobudili veliki  interes javnosti kada su objavili video snimak pod nazivom „Kolateralno ubojstvo“ u kojemu se vidi kako su tijekom rata u Bagdadu američki vojnici iz helikoptera ubijali civile te pritom ubili i  dvojicu članova novinske agencije Reuters ,  i na taj način uzrokovali  i zataškali ubojstva velikog  broja nevinih ljudi.

Iste su godine  povećali broj svojih neprijatelja i u Bijeloj kući objavivši preko 400 tisuća dokumenata pod nazivom „Iranski ratni dnevnici „ i na taj način dospjeli u sve vodeće medije, na naslovnice najvažnijih novina kao što je Forbes, te na velikom broju stranica vodećih novina kao što su  The Guardian i  New York Times. WikiLeaks je postao meta  svih vodećih glavešina- uključujući samog predsjednika  Sjedinjenih Američkih Država , a i šire.

No, to je ujedno bio i kraj prijateljstva s kolegom  Danielom Bergom koji nije bio zadovoljan s objavom dokumenata jer se unaprijed nisu uredili i na taj način onemogućili da se u njima objave i imena navedenih ljudi jer bi se time ugrozilo njihove živote. No, unatoč njegovu  negodovanju, dokumenti su objavljeni  i to je dovelo do početka sabotaža same organizacije jer je smatrao da se sve počelo bazirati  na  privatnoj razini samog osnivača Assangea, a  ne na javnom interesu.

Nedugo nakon Juliana  je američka Vlada optužila i na kraju se zadržao u Ekvadorskoj ambasadi  u Londonu gdje mu je odobren diplomatski azil.

Iz filma je vidiljivo da je WikiLeaks s jedne strane dobio pohvale za prikazivanje stvarnog stanja  i korporativnnih  tajni, povećanje transparentnosti, pomaganje slobode tiska i jačanju demokratskog diskursa,  ali isto tako američka Vlada ih je okrivljavala za krađu i objavljivanje povjerljivih informacija kojima su naštetili nacionalnoj sigurnosti i međunarodnim odnosima.

S obzirom da WikiLeaks  ima jaku priču iza sebe , u ekranizaciji je falilo malo više emocija i energije, i možda malo više informacija o svemu, jer  sam film polazi od toga da je gledatelj već podosta upoznat  s temom WikiLeaksa  i pritom ne objašnjava mnogo te ostavlja nekolicinu  pitanja nedorečenima.  Sve ostalo  moglo bi dobiti prolaznu ocjenu, iako film nije baš vrijedan  gledanja uzimajući u obzir njegovu spektakularnu najavu.

Anela Tanović

Slika: google.com


 Repozitorij
Tražilica