english English

Petra Čehić - Međunarodna ljetna škola Seggau 2010., Leibnitz, Austrija

16.02.2011, 13:26:52

Želja za inozemnim studentskim iskustvom bila je prisutna već neko vrijeme kada mi je na stranicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku za oko zapela obavijest o ljetnoj školi u austrijskom gradu Leibnitzu, organizirana u sklopu Sveučilišta Karl Franzes iz Graza. Pročitavši iskustva prijašnjih polaznika, promislila sam o tome što me očekuje i na kraju se odlučila prijaviti i upravo na taj način započeti praksu sakupljanja inozemnih iskustava. Na internetskim stranicama (www.uni-graz.at) pronašla sam sve podatke potrebne za prijavu, ispunila ih, poslala i tada je samo ostalo čekati na rezultate natječaja. Početkom travnja, dobila sam pozivnicu za sudjelovanje u ovogodišnjem programu, a izabrana sam između 150 pristiglih prijava, uz još 8 sudionica iz Hrvatske, te kao jedina studentica Sveučilišta u Dubrovniku.

Znatiželja i upornost na kraju se pokazala „krivcem“ za dvotjednu ljetnu avanturu prepunu novih iskustava, saznanja, zabave i prijatelja iz svih krajeva svijeta.

International Summer School održava se u dvorcu Seggau u blizini grada Leibnitza, u austrijskoj pokrajni južna Stirija, samo pola sata vožnje udaljenog od Graza. Smješten u prekrasnoj prirodi, na vrhu brda Frauenberg, s pogledom na obližnji Leibnitz, dvorac Seggau, osim po svojoj bogatoj prošlosti, koja seže još u 12. stoljeće, danas je poznat i po vrhunskim vinima, te kao konferencijski centar.

Pod nazivom „European Cultures: The Challenge of Diversity and Unity“ ovogodišnja ljetna škola koja se održala od 3. do 17. srpnja okupila je 75 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz 28 zemalja svijeta, a za cilj su imali učiti i raspravljati o povijesnim, kulturnim, obrazovnim i drugim aspektima trenutnih europskih integracija, s posebnim osvrtom na istočnu i jugoistočnu Europu. Jedan od glavnih ciljeva ovakvih okupljanja je iskustvo življenja u multikulturalnim sredinama, uspostava komunikacije, te promicanje različitih kulturoloških vrijednosti.

U 14 dana bili smo obvezni prisustvovati jutarnjim predavanjima i popodnevnim seminarima, dok su večeri bile uglavnom organizirane za diskusiju s profesorima, stručnjacima s brojnih europskih i američkih sveučilišta. Sva su se predavanja održavala na engleskom jeziku, zbog čega je nužno dobro poznavati jezik, stoga se već prilikom prijave od vas očekuje da napišete kratak esej na engleskom na zadanu temu. Prilikom popunjavanja prijavnice potrebno se opredijeliti i za jedan od 6 ponuđenih seminara koji želite slušati – Law and Politics, Economy and Inovation, History and Power, Society and Culture, Ethics and Religion i Media and Communication. S obzirom da sam u to vrijeme bila studentica završne godine preddiplomskog studija Mediji i kultura društva, odlučila sam se za seminar Media and Communication koji je bio najbliži mom studijskom programu, te sam smatrala kako sam od ponuđenih seminara najkompetentnija razgovarati i raspravljati s ostalim kolegama upravo o temama iz tog područja. Rad u malim grupama, od desetak studenata, bio je iznimno koristan i zanimljiv.

Bitno je spomenuti da studenti sudjelovanjem u ovom programu mogu, osim novih stečenih znanja koja će im koristiti u nastavku studiranja, odabirom seminarskog rada, koji nije obvezan, steći do 6 ECTS bodova koji im se po povratku na matično sveučilište mogu, u dogovoru s profesorima, priznati. Potrebno je do kraja ljetne škole odabrati mentora i temu seminara, koji se potom mora napisati do kraja kolovoza.

Iako je intenzitet rada i pohađanja predavanja pomalo naporan, jer od 14 dana, tek je jedan slobodan, vremena i mjesta za zabavu ne nedostaje. Prvi dan, subota, bila je predviđena samo za dolazak, registraciju, smještaj i upoznavanje sudionika, dok se s programom započelo u nedjelju, 4. srpnja, svečanim otvaranjem ljetne škole i zabavom dobrodošlice u vinskom podrumu. Od ponedjeljka do petka ujutro trajala su predavanja, dok je vikend bio rezerviran za izlet. Petak popodne imali smo „radni“ posjet Grazu i Sveučilištu Karl Franzes na kojem se održavala biskupska konferencija - „Jeopardized or in Demand – Academic Theology between Education, Sciencs & Research“, dok je u subotu bio organiziran cijelodnevni posjet Grazu. Uz vodiče obišli smo Sveučilište, te kulturne i povijesne znamenitosti grada, prisustvovali prijemu u Gradskoj vijećnici, nakon čega je bio priređen i domijenak, a poslijepodne je bilo slobodno, a ga iskoristili za odmor u parku u centru grada, shopping ili ispijanje kave. Nakon ležernog vikenda, predavanja su se nastavila i drugog tjedna našeg boravka u Seggau.

Posljednjeg dana održale su se prezentacije. Ujutro su prvo po dva predstavnika svake seminarske grupe izložila svim sudionicima ukratko o čemu je bilo riječi proteklih dana na seminarima, dok su popodne uslijedile prezentacije država iz kojih su dolazili polaznici. U odjevnim kombinacijama nacionalnih boja, nas 8 sudionica iz Zagreba, Rijeke, Zadra, Pirovca, Trogira i Splita predstavilo je Hrvatsku kao zemlju s više od 1000 otoka, poznatu po bogatoj UNESCO baštini, kravati, manifestacijama međunarodnog karaktera, klapskoj pjesmi, vinima, vrhunskim sportašima... Nacionalne prezentacije i svečana dodjela diploma nakon njih označile su završetak ljetne škole.

Slobodno vrijeme u pauzama predavanja prolazilo je u druženju na terasi kafića ili uz bazen, a navečer se nastavilo na zabavama u apartmanima ili u prostoru u sklopu dvorca („Lounge“) koji nam je bio dodijeljen za druženje uz gitaru, pjevanje i ples. Osim karaoke večeri, te organiziranih gledanja utakmica svjetskog nogometnog prvenstva, sami smo se potrudili organizirati tematske zabave. Prva je uslijedila ukrajinska večer, potom balkanski party uz potpisivanje majica za uspomenu, obilježavanje dana neovisnosti Crne gore i slično. Posljednjega dana, organizirana je i završna zabava koja je potrajala do dugo u noć, a ujedno je to bila i prilika da se oprostimo jedni od drugih.

Što se same organizacije ljetne škole tiče, bila sam ugodno iznenađena koliko sve može dobro funkcionirati, već i prije dolaska u ljetnu školu, kada su otvorene službene stranice za koje smo dobili korisničko ime i lozinku. Tu se mogu pronaći sve potrebne informacije, kao i literatura za predavanja koju je nužno pročitati prije dolaska u Seggau, može se sudjelovati na forumu, te upoznati druge sudionike. Dolaskom i prijavom u međunarodni ured dobili smo akreditacije sa svojim imenima i prezimenima, a dočekale su nas i mape sa svim potrebnim podatcima (rasporedom predavanja, izletima, najvažnijim brojevima telefona i osobama za kontakt...). Na početku svakog radnog dana slijedile su obavijesti ili eventualne izmjene programa, oglasna ploča svakodnevno je ažurirana novim podacima i obavijestima. Organizirano je i nekoliko natječaja - za najbolju fotografiju (u čijem sam stvaranju i ja sudjelovala, a ideja je bila da 26 sudionika iz balkanskih zemalja (Slovenije, Hrvatske, Srbije, BIH, Crne Gore i Kosova) svojim tijelima napiše ime škole – SEGGAU), zatim izbor za najboljeg i najgoreg karaoke pjevača, najbolji blog, nagrada za pobjednike odbojkaškog turnira, a najviše interesa privukla je nagada za najbolji esej o ljetnoj školi. Pobjednik je osvojio jedan semestar na Sveučilištu Karl Franzes uz stipendiju.

U financiranju troškova školarine u iznosu od 250 eura za sudionike zemalja koje još nisu članice Europske unije, dok ostali plaćaju iznos od 400 eura, za pomoć sam se obratila Studentskom zboru Sveučilišta u Dubrovniku. Iznos koji mi je dodijeljen nije u potpunosti pokrio troškove školarine, ali mi je u tome uvelike pomogao. Od ostalih troškova imala sam još ugovaranje putnog osiguranja što sam platila 140 kuna i putne troškove za koje se sudionici moraju sami pobrinuti. Cijena povratne karte za vlak iz Zagreba do Leibnitza, uz studentski popust, iznosi 305 kuna. I tu su još naravno bili troškovi džeparca, koji ovise o financisjkim mogućnostima svakog sudionika, ali u cijenu školarine je uključeno gotovo sve - smještaj u dvokrevetnim sobama ili u četverokrevetnim apartmanima, tri obroka dnevno, materijali za praćenje nastave, sokovi na predavanjima, besplatno korištenje računala i interneta, organizirani izleti, korištenje bazen i Lounge bara, sportske aktivnosti (turnir u odbojci).

Iako su prošla gotovo 3 mjeseca nakon povratka, još sam uvijek pod dojmovima koja su na mene ostavila dva nezaboravna tjedna provedena u Austriji. Iskustvo stečeno u jednom takvom multinacionalnom i multikulturalnom okruženju, predavanja, diskusije i rad u malim grupama s inozemnim profesorima, usavršavanje stranog jezika, upoznavanje austrijske kulture i načina života, te nova prijateljstva uvelike su obogatili moje dosadašnje iskustvo i znanje. Ono što ostaje u najljepšoj uspomeni svakako su odlična zabava i poznanstva koja sada imam diljem svijeta.

International Summer School SEGGAU u potpunosti je opravdao moja očekivanja, te me je potaknuo da i ubuduće sudjelujem u sličnim programima razmjena mladih, koji za cilj imaju razvijanje prijateljstva, komunikacije i tolerancije među različitim narodima i kulturama, te doprinose globalnom načinu promišljanja.

Bila mi je čast i veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovom internacionalnom ljetnom programu kao jedina predstavnica Sveučlišta u Dubrovniku. Stoga je ovo i prilika da se još jednom zahvalim Sveučilištu u Dubrovniku koje je podržalo moj odlazak u Austriju, Studentskom zboru i njegovom predsjedniku Mihu Obradoviću na ukazanom razumijevanju i dodjeljivanju financijske pomoći, Odjelu za komunikologiju, naročito profesorima Peru Maldiniju i Đorđu Obradoviću, te Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku.
Tražilica