english English

Marin Kraljević - Karl-Franzens Universität, Graz, Austrija

14.02.2011, 13:30:46

Napisati „nešto“ o Erasmusu i o vremenu provedenom na drugom sveučilištu, u drugom gradu, među drugim ljudima, drugim kulturama, u drugoj atmosferi zaista je nezahvalno. To „nešto“ se ne može napisati, staviti na papir ili nekome objasniti, to „nešto“ se mora proživjeti i vidjeti, osjetiti! Ali biti kolegijalan, barem probati prenijeti dio iskustava na papir, odnosno na web, u najmanju ruku moja je obveza, ali i znak zahvale onima koji su to iskustvo meni napravili dostupnim. 

Svi problemi koje ste osjetili na svojoj koži do dolaska u to zacrtano mjesto studiranja, sva birokracija s kojom ste se borili, svi izgubljeni živci...dolaskom u Vaš novi svijet – nestaju. Jedini zadatak koji imate pred sobom jest izvući maksimum iz nadolazećeg vremena u svakom smislu. Prvi kontakti općenito su teški, ali prvi kontakt sa Sveučilištem u Grazu uopće nije bio takav, baš naprotiv. Cijela mala vojska akademskog osoblja je zadužena da Vama kao studentu sve bude podređeno, lako dostupno, brzo shvatljivo i jednostavno upotrebljivo.

Prvi dojam...hm, prvi dojam bilo je pitanje: „Da li je moguće da nešto tako dobro funkcionira?“ I kasnije se pokazalo da jest. Ima li uopće smisla ići u detalje i pokušavati ih objasniti? Mislim da ne. I ne samo da bi bilo možda i malo dugo opisivati sve korake upoznavanja sa životom na sveučilištu, već bi takvo što bilo i nepošteno prema nekima koji će ga posjetiti. Naprosto, takvu vrstu pozitivnog iznenađenja Vam ne želim uskratiti. Eto, za one koji će posjetiti University of Graz, imaju moju riječ da će im sve proteći u najboljem redu, što podrazumijeva i učenje, naravnoJ

Život u gradu Grazu, mogu probati dočarati činjenicom koja govori da sam grad ima nešto više od tristo tisuća stanovnika, a studenata preko pedeset tisuća. Što znači zagarantirano nekoliko stvari: zabavu, raznolikost sadržaja, raznolikost sporta i dostupnost događanja. Praktično, to znači da za subotnju večer možete izabrati između izlaska do sitnih jutarnjih sati, odlaska na koncert, posjeta operi ili možda samo dobrog druženja kod prijatelja. Shoping, kave, šetnje i slične stvari ne treba spominjati, mislim da se takve stvari podrazumijevaju. Ono što je možda malo neobično za našu kulturu, barem primorsku kulturu života, jesu druženja u parkovima i popodneva provedena tamo. Svakako, neće Vam biti dosadno.
Ok, u Grazu ste, imate slobodan vikend, željeli bi ste napraviti kratki izlet u neki od austrijskih gradova? Tu nemate problema. Izvrsna željeznička mreža i pristupačne cijene ovakve izlete će napraviti lako ostvarivim. Ali tu je i nešto što nikako ne smijem zaboraviti, a to je Erasmus Network. Studentska organizacija koja će također organizirati izlete, putovanja, druženja i slične stvari za međunarodne studente. Nešto što nikako ne bi trebali propuštati. Što više vidite, Vaše iskustvo biti će zasigurno potpunije.

Graz International u ljetnom semestru 2009./2010. u brojkama je izgledao ovako: 498 studenata iz 48 zemalja svijeta, sa 4 kontinenta. Živjeti, raditi, učiti i biti dio ovih brojki, kao što napisah na početku, neopisivo je, neprocjenjivo. Pruža bezbroj mogućnosti, uči toleranciji i uvažavanju, pokazuje različite poglede na svijet i probleme, te pokazuje različite načine rješavanja istih. Otkriva neke druge kulture, neke druge načine života. Uči uvažavanju razlika i boljoj komunikaciji, uči te kako biti bolji, potpuniji čovjek.
I na kraju čitajući prethodne retke, meni samome izgledaju kao plaćena propaganda, neka vrsta reklame. Ali, najbolju „reklamu“ napisali su sami ljudi u Grazu, samo Sveučilište, kolege i nezaboravna iskustva i uspomene kojih se svaki Erasmus student rado sjeća, pa tako i ja sam. 

(ex)change your life! Just do it!
Tražilica