english English

Ivana Urošević - Međunarodni studentski festival „GrIstuF 2010“, Greifswald, Njemačka

15.02.2011, 13:32:12

Avantura je počela sasvim slučajno. Jednog dana dok sam prolazila hodnikom Sveučilišta za oko mi je zapeo zanimljiv plakat koji se nalazio na mjestu gdje se oglašavaju projekti za međunarodnu suradnju. Nakon što sam s plakata zapisala web adresu, krenula sam u istraživanje koje me dovelo do Međunarodnog studentskog festivala, koji se održava na sjeveru Njemačke, u malom gradiću Greifswald na obali Baltičkog mora, već petu godinu zaredom. Istražila sam sve što me zanimalo o Festivalu, primjerice program Festivala, o gradu Greifswaldu, i slično. Doznala sam da Festival traje punih jedanaest dana, da već imamo organiziran smještaj i hranu, zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja Festivala, te da nama ostaje snositi samo troškove puta i naravno džeparac. Nakon prvotnog oduševljenja ništa drugo mi nije ni preostalo nego da ispunim i pošaljem prijavnicu koju sam našla na web stranici Festivala. Nakon potvrde da sam pozvana na Festival, poslala sam zamolbu Studentskom zboru Sveučilišta u Dubrovniku za pomoć u financiranju odlaska na ovaj međunarodni festival i oni su mi odobrili novac s kojim sam uspjela pokriti dio troškova.

Nakon toga je uslijedilo planiranje puta i upoznavanje sudionika preko Facebook grupe Festivala pa sam tako doznala i da sam ja jedina iz Hrvatske (od troje pozvanih) koja će ići na Gristuf.

GrIstuF - međunarodni studentski festival

GrIstuF je ove godine okupio dvjesto studenata iz osamdeset zemalja svijeta. Tako sam u jedanaest dana imala priliku upoznati kolege studente iz Brazila, Kanade, Egipta, Indonezije, Hong Konga, Senegala, Gane, Uzbekistana, Kameruna, Španjolske, Srbije...

Ovogodišnji moto Festivala, koji se održavao od 26. svibnja do 6. lipnja 2010., bio je „Responsibility“ , tj „Odgovornost“. Odgovornost u smislu kako se danas nosimo sa zbivanjima oko nas te koliko smo, i jesmo li, preuzeli ikakvu odgovornost prema svijetu u kojem živimo.

Tako smo na Festivalu mogli birati jednu od ponuđenih petnaest teoretskih radionica koja se najviše podudara sa našim poljem studiranja. Budući sam studentica pete godine „Medija“, odabrala sam radionicu ,,Spolna orijentiranost i mediji – stvarno stanje i odgovornost medija u izvještavanju, s fokusom na pitanja nataliteta i seksualnosti.'' U mojoj grupi je bilo deset studentica iz raznih zemalja, a mentori su nam bili profesorica sa Ženskih studija Sveučilišta u Greifswaldu te asistent na istom studiju, entuzijast u području medija. Radionica je uključivala rasprave o medijima, kako mediji prezentiraju ženski i muški spol te što uopće spol predstavlja. Tijekom radionice otvorili smo i blog na temu naše radionice, kojeg smo kasnije predstavili ostalim sudionicima Festivala.

Organizatori festivala su se potrudili da nam svaki dan bude ispunjen događanjima, što je uključivalo različite aktivnosti: od svečanog otvaranja Festivala, teoretskih radionica, praktičnih radionica (šivanje, izrađivanje svijeća, ples, nogomet ...) pa sve do organiziranih koncerata svaku večer, tematskih večeri i foruma. Tematske večeri su bile izvrsna prilika da upoznamo ostale države, narode, običaje i tipičnu hranu kolega studenata. Primjerice, ''Upoznavanje kontinenata'' jedna je od tematskih večeri na kojoj smo imali mogućnost da predstavimo svoju državu izvodeći tradicionalni ples ili bilo što drugo što predstavlja našu zemlju.

Zadnji dan Festivala sve grupe su imale priliku prezentirati svoje radionice na glavnom gradskom trgu, nakon čega je uslijedila povorka svih sudionika kroz cijeli Greifswald.
Tih jedanaest dana, koliko je Festival trajao, cijeli grad Griefswald je živio sa Festivalom jer osim neprofitne udruge, koja je bila glavni organizator, u organizaciji su sudjelovali i stanovnici i studenti iz Greifswalda, koji su volontirali, a većina njih nas je primila u svoje domove i studentske sobe za vrijeme trajanja Festivala.

Greifswald – grad studenata – grad kampus

Grad Greifswald se nalazi na sjeveroistoku Njemačke, po 250 kilometara udaljen od dva velika grada: Berlina i Hamburga. To je grad koji ima 55 tisuća stanovnika, od kojih je 12,5 tisuća studenata i 5 tisuća zaposlenih na Sveučilištu. Greifswald je smješten na obali Baltičkog mora nasuprot dva najveća njemačka otoka: Rugen i Usedom-a. Sveučilište Ernst-Moritz-Arndt Greifswald je utemeljeno davne 1456. godine i jedno je od starijih sveučilišta u Njemačkoj i u Europi. Dvanaest tisuća studenata ima mogućnost studiranja na pet fakulteta: teologija, pravo/ekonomija, medicina psihologija i matematika. Osim pet fakulteta, grad i Sveučilište su poznati po velikom broju znanstveno- istraživačkih institucija. Ovaj studentski grad, kako ga najčešće i zovu, jedan je veliki kampus u koji dolaze studenti iz cijele Njemačke i svijeta.
Tako dok šetate gradom možete vidjeti mnoštvo studenata kako idu na predavanja ili uče u parkovima, vidite kako uistinu funkcionira pravi studentski kampus.

Grad biciklista i danskog naslijeđa

Zanimljivo, a ponekad i iritantno je to što je glavno prijevozno sredstvo u gradu bicikl. Iritantno zbog toga što vam se može učiniti da kao pješak možete biti izolirani jer s jedne strane pazite na bicikliste, a s druge strane na automobile. Sigurno ne postoji niti jedan čovjek u tom gradu koji nema bicikl. Cijeli centar i okolica imaju obilježene biciklističke trake, pa tako svaki dan oko vas jure ljudi u odijelima koji žure na posao ili studenti koji idu na predavanja.

Cijeli je grad usmjeren tzv. zdravom životu, tako osim što koriste bicikle u svim prigodama, možete vidjeti ljude kako gradom hodaju bosi ili kako čekaju u redu za bio-bio hamburgere. No to ne znači da u centru ne možete naći dućan koji nudi milijun vrsta senfova koje možete probati sa poznatim njemačkim kobasicama.

Grad je posebno zanimljiv zbog njegove povijesti, naime dugo je vremena bio pod danskom okupacijom tako da se i stil gradnje i način života dosta razlikovao od ostalih dijelova Njemačke. Po cijelom gradu možete vidjeti ostatke danskog nasljeđa, a posebno je zanimljiv središnji gradski trg, koji se smatra najljepšim gradskim trgom u sjevernoj Njemačkoj. Uz to, Greifswald ima i veliki broj muzeja i spomenika, a najvažniji od svih je Pomeranian State Museum u kojem možete vidjeti radove poznatog slikara Caspara Davida Freidrich-a, koji je rodom iz Greifswalda.

Kakvo iskustvo...

Ono što će mi ostati u najljepšem sjećanju jest druženje sa ekipom iz cijelog svijeta, upoznavanje njihovih običaja, razmjena iskustava i avanture na brojnim putovanjima. Uistinu neponovljivo iskustvo, posebice kad vidite da smo zapravo svi isti, da nas ni jezik ni kultura, vjera niti običaji ne mogu svrstati u posebne grupe osim u onu da smo studenti željni znanja i da smo došli iz cijelog svijeta pokazati da uz druženje možemo dosta toga korisnoga naučiti.

Više možete pogledati ovdje:
GrIstuF 2010 - Greifswald (Germany) - International Students Festival 2010
Tražilica