english English

Vlatko Pavlović - Hochschule Bremerhaven, Njemačka

12.02.2011, 13:34:11

Sveučilište na kojemu sam proveo ljetni semestar akademske 2008./09. godine zove se Hochschule Bremerhaven (University of Applied Sciences) i nalazi se na sjeveru Njemačke u gradu Bremerhavenu. Tamo sam proveo nešto više od četiri mjeseca, točnije period od 9. 3. do 25. 7. 2009. Smjer koji sam pohađao pronašao sam uz pomoć matičnog sveučilišta, a zove se „Cruise Industry Management“ i obuhvaća veliku većinu predavanja na engleskom jeziku. Zahvaljujući Erasmus-programu (iako nisam došao u sklopu tog programa, tretiran sam kao da jesam) i činjenici da sam u fazi preddiplomskog studija, imao sam mogućnost slušati sva predavanja u ljetnim semestrima, bez obzira na to je li riječ o 2., 4. ili 6. semestru. Ja sam odabrao predavanja 4. i 6. semestra te neka s tzv. Generalnih studija koja mogu slušati i studenti s drugih smjerova. Smatram da je razdoblje mobilnosti bilo dostatno jer su studenti bili u mogućnosti kompletirati cijeli semestar i dobiti osnovne vrijednosti iz Erasmus programa.

Za ovaj program sam se prijavio kako bih upoznavao novi način studiranja, uz razmjenu iskustava i napredak u poznavanju stranih jezika. Smještaj sam pronašao preko poznanice i Interneta, za što mi je trebalo 20-ak dana. Za odlazak u inozemstvo nisam imao problema, ali sam imao poteškoća s dobivanjem vize koju na kraju nisam dobio zbog pogreške njemačkog konzulata. Prije polaska u Njemačku, sklopio sam putno osiguranje koje uključuje zdravstveno, osiguranje od ozljeda i osiguranje od odgovornosti. Ono je sklopljeno u osiguravajućoj kompaniji „Grawe osiguranje“ i iznosilo je oko 140 kn mjesečno. Domaćini su nas izvrsno primili, uputivši nas u sve važne formalnosti, a tijekom semestra bila su organizirana druženja za strane studente. U potpunosti sam zadovoljan radom Ureda za međunarodnu suradnju u Bremeravenu i njihovom potporom za ovaj program, kao i potporom vlastitog sveučilišta. Iako sam sva predavanja slušao na engleskom jeziku, kojega mi se poznavanje znatno poboljšalo, pohađao sam i tečaj njemačkog jezika za koji sam dobio 3 ECTS boda. Predavanja su mi bila malen problem jedino u početku , i to samo zbog prilagodbe i promjene.

Mislim da su dodijeljena novčana sredstva mogla biti i nešto veća zbog razlike u skupoći i načinima života u Njemačkoj i Hrvatskoj. Mjesečno sam trošio 220 eura na stanarinu te oko 400 eura na ostalo. Pri upisu semestra (koji je iznosio 200 eura) dobio sam semestarsku iskaznicu koja mi je omogućila besplatan prijevoz unutar Bremerhavena i unutar cijele pokrajine. Pristup sveučilišnoj knjižnici nam je također bio besplatan, a kopiranje povoljnije nego je uobičajeno. Obrok u menzi (juha i glavno jelo) iznosio je 2 eura.

Mislim da je ovaj program ispunio moja očekivanja u akademskom smislu, te da je opravdao svoju namjenu. Napredovao sam u timskom radu, organiziranju poslovnih projekata, poznavanju engleskog i njemačkog jezika, prezentiranju različitih poslovnih situacija... Mislim da će mi upravo ti napredci pomoći u budućnosti pri zaposlenju.

Svim studentima bih preporučio ovaj program i ovo sveučilište. Iskustvo i znanje koje će steći neprocjenjivi su i zasigurno će im koristiti. Sveučilištu bih savjetovao dulju pripremu kako bi se studentima osigurali smještaj i potpora u dobivanju studentske vize. Mislim da je najfascinantnija činjenica kako u ovom programu svi studenti jednaki i s istim ciljem bez obzira odakle dolazili, te da su uvijek spremni pomoći. Zanimljivost je u tomu što sam uočio da su se strani studenti uglavnom pretežno družili međusobno, a manje s domaćim studentima. Ovaj je program izvrstan, s mogućnošću za određene napretke, ali time i za sigurniju budućnost.
Tražilica