english English

Nikolina Lozo - Fachhochschule Joanneum, Graz, Austrija

12.02.2011, 13:36:44

U sklopu Programa bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju, ljetni semestar 2008./2009. godine provela sam na FH Joanneum u Grazu, Austrija. Program na koji sam se prijavila, „Global Business Program“ odvija se na Odjelu za međunarodni menadžment. Moj boravak u Austriji bio je od 15. veljače do 25. lipnja 2009. Studij sam pronašla uz pomoć Službe za međunarodnu suradnju na matičnom sveučilištu i činjenice da je s ovom ustanovom Sveučilište u Dubrovniku imalo prethodno potpisan Sporazum o bilateralnoj razmjeni studenata. Vrijeme provedeno na ljetnom semestru u Austriji bilo je sasvim dostatno za stjecanje temeljnih znanja iz njemačkog jezika i znanja o austrijskoj kulturi i povijesti. Program koji sam pohađala izvrsno je organiziran pa sam bez problema pratila sve predmete i uspješno ih položila. Četiri i pol mjeseca bila su mi dovoljna i da steknem brojna poznanstva koja su s vremenom prerasla u prijateljstva. Posebno bih istaknula činjenicu da su na ovom programu bili studenti iz više od 30 zemalja svijeta. Zahvaljujući kontaktu s različitim kulturama, nacionalnostima i vjerama, zauvijek sam proširila svoje horizonte.

Na program mobilnosti prijavila sam se na nagovor prijatelja i rodbine, ali i iz želje za učenjem novog jezika, za upoznavanjem novih ljudi, kultura i nacionalnosti. Također sam se nadala da će mi semestar u inozemstvu omogućiti stjecanje novih znanja, te biti iskustvo koje će mi u budućnosti biti od neprocjenjive važnosti. Smještaj sam pronašla preko ÖAD-a, Austrijske agencije za studente na razmjeni. ÖAD je neprofitna organizacija koja posjeduje vlastite domove, ali također zakupljuje mjesta u WIST domovima. Cijene smještaja u ÖAD-ovim domovima su izrazito visoke, tako da studenti moraju mjesečno za smještaj izdvojiti za dvokrevetnu sobu 250 Eura, a za jednokrevetnu i do 300. ÖAD tijesno surađuje sa fakultetima i prva su preporuka studentima koji dolaze na semestar u Graz. Sam proces prijave za smještaj bio je veoma lagan. Preko internata sam unijela svoje podatke, uplatila depozit od 550 eura i nakon nekoliko sam dana dobila potvrdu mailom da su mi pronašli smještaj u domu, za 150 eura mjesečno. Međutim naknadno se uspostavilo da je soba bila vlažna i puna gljivica, pa smo ja i cimerica tražile premještaj. Naglasila bih da se ÖAD nije ponašao kao odgovorna institucija-točnije njihova službenica Claudia Arnez. Međutim, zahvaljujući vlasniku doma WIST-u, dobile smo privremeni smještaj u boljem i novijem domu u jednokrevetnoj sobi, a nakon 15 dana u istom domu i dvokrevetnoj sobi koju smo plaćale svaka po 123 eura, što je u jednu ruku apsurd, jer samo prvi i ujedno lošiji smještaj trebale plaćati 27 eura skuplje. Što se prehrane tiče, u Grazu nema klasičnih studentskih menza, već su to menze otvorenog tipa. Dakle, restorani u kojima su obroci nešto jeftiniji, ali i dalje skupi za hrvatski standard. Prosječna cijena obroka je između 4,40 i 4,80 eura, bez kruha i soka, i sadržava salatu i toplo jelo, a svaki dodatni rilog dodatno se i plaća. Zaključili smo da nam se više isplati jesti doma, a to i nije bilo teško jer je smještaj zadovoljavao standarde moderno opremljenog stana (perilica za posuđe, mikrovalna, štednjak i pećnica, hladnjak i zamrzivač...). Bitno je naglasiti da se pojam doma u Austriji znatno razlikuje od našeg pojma. Iako postoje i stariji domovi u kojima 10-20 studenata dijeli WC i kuhinju, ima i novijih domova, građenih u pred 20 godina, koji su koncipirani kao studentski stanovi u kakvom sam i sama živjela.

Što se tiče vize i procesa oko njezina izdavanja, tu uistinu nije bilo nikakvih problema. Zahtjev sam predala u utorak, a ona mi je bila gotova u srijedu bez ikakvih troškova. FH Joanneum od svih internacionalnih studenta (točnije od studenata koji nisu iz EU) traži da se osiguraju u njihovoj regionalnoj osiguravajućoj kući „Steiermärkische Gebietskrankenkasse“. Za samo 23 eura mjesečno dobila sam osiguranje koje mi je pokrivalo sve zdravstvene troškove. Poteškoća prije odlaska u inozemstvo nije bilo, jedino što nisam znala kako ću podizati novac u Austriji; točnije, nisam znala koji je najpametniji i najjeftiniji način. Poslije se ispostavilo da, bez obzira na to dizala novce s deviznoga računa ili žiro-računa, provizija koju banke zaračunavaju gotovo je jednaka. Prije samog dolaska u Graz, razgovarala smo se sa svojim buddyem (volonter koji pomaže dolaznim studentima) i dogovorili se oko preuzimanja ključa za sobu. Naš Buddy, Martin, bio je jako susretljiv, pomogao nam je da riješimo problem oko smještaja, odveo nas u razgledavanje, pokazao nam noćni život i sl. U svakom slučaju, hvale vrijedna usluga. Domaćini su nas primili srdačno uz večeru dobrodošlice, te tjedan dana organiziranog orijentacijskog programa koji se uključivao različite aktivnosti, od radionica do razgledavanja grada, kvizova itd.

Sveučilište u Dubrovniku mi je od samih početaka pružalo maksimalnu podršku, a i osoblje iz Ureda za međunarodnu suradnju na FH pokazalo se kao izrazito profesionalno, ljubazno i susretljivo. Prije orijentacijskog tjedna na FH Joanneumu održavao se trotjedni intenzivni tečaj njemačkog jezika koji košta 250 eura. Međutim, radi obveza na matičnom sveučilištu (ispitnih rokova) nisam ga mogla pohađati. Ali zato sam cijeli semestar učila njemački jezik, i za to sam dobila ECTS bodove i pripadajuću ocjenu. Sva su predavanja bila na engleskom jeziku, a nije mi ih bilo teško pratiti zahvaljujući dobrom predznanju.

Sredstva od 300 eura koja smo svaki mjesec primali, nisu bila dostatna za pokrivanje troškova života u Grazu. Naime, mjesečno sam plaćala za: stan 123 eura, osiguranje 23 eura, tramvajsku kartu 35 eura, kopiranje 5 eura, hranu oko 250 eura, pranje rublja 5 eura. Dakle, bilo je potrebno minimalno 450 eura mjesečno, bez posebnih troškova kao što su izleti i izlasci. Osobno sam mjesečno trošila između 600 i 700 eura!

Savjetujem studentima da, ako su u mogućnosti, pođu prije pogledati smještaj koji im je dodijeljen jer, kad semestar počne, jako je teško naći zamjenski. Također savjetujem da se dobro raspitaju što će ih dočekati u stanu/sobi jer nekad se ispostavi da trebaju jastuci, jastučnice i sl. Što se tiče podizanja novca u inozemstvu, moj je savjet da pođete u više različitih banaka i vidite gdje su najpovoljniji uvjeti.

Studiranje u inozemstvu ispunilo je sva moja očekivanja, kako u akademskomu, tako i u privatnom smislu. Smatram da bi se svaki student za vrijeme svoga školovanja trebao provesti neko vrijeme u inozemstvu jer iskustvo koje se tako stječe od neprocjenjive je važnosti za mladoga čovjeka na početku karijere.
Tražilica