english English

Miroslav Stipović - FH Joanneum, Graz, Austrija

12.02.2011, 13:38:16

U sklopu Programa bilateralne mobilnosti ljetni semestar akademske 2008./2009. godine proveo sam na Fachhochschule Joanneum Graz, Austrija na Global Business Programu, koji se odvija pri odjelu International Management. Oko pronalaska odgovarajućega programa pomogla mi je Služba za međunarodnu suradnju pri matičnom sveučilištu. Vrijeme koje sam proveo u Grazu, a riječ je o 4,5 mjeseci, za mene je bilo dovoljno, ni predugo ni prekratako, sasvim dostatno da se zbližim s ljudima i priviknem na novo okružje. Mislim da bi ipak bilo predugo da ostati u kišnom Grazu cijelu godinu.

U Graz sam otišao prije svega da usavršim jezike, upoznam nove kulture i živim u drukčijem okružju. Na kraju se i znanje koje sam tamo stekao pokazalo izuzetno korisnim. Što se smještaja tiče, pronašao sam ga preko ÖAD-a (Austrian Exchange Service) agencije, koju mi je preporučio Ured za međunarodnu suradnju na FH Joanneumu. Međutim, zbog neljubaznosti i neprofesionalnosti određenih službenika u toj agenciji, ne bih je nikomu preporučio, već savjetujem studentima koji ubuduće planiraju provesti semestar u Grazu da se dobro raspitaju o mogućnostima smještaja, jer mogu naći pristojan smještaj po povoljnijoj cijeni od one koju sam ja plaćao. Iskustvo koje sam imao s ÖAD agencijom bila je jedina mrlja na cijelom razdoblju mobilnosti. Problema oko vize nije bilo, upravo suprotno, cijeli je proces tekao vrlo jednostavno i brzo (trebao je samo jedan dan da mi se izda viza, a nisam morao platiti nikakvu naknadu). Što se police osiguranja tiče, sklopio sam je preko FH Joanneuma pri dolasku, a osiguranje je pokrivalo sve ozljede i bolesti. Za osiguranje sam izdvajao mjesečno 23,5 Eura, ali to je samo pola cijene; ostatak od nekih 30-ak eura subvencionira država Austrija.

Domaćini su kolege i mene izvrsno prihvatili, čak smo imali i buddye koji su nas dočekali na kolodvoru i pokazali su nam smještaj te nas upoznali s gradom, tako da smo se i sami vrlo brzo snašli. Upriličili su puno aktivnosti pa smo tako detaljno upoznavali novu sredinu kao što su: razgledavanje Graza, izleti, organizacije zabava od studentskih udruga itd. ... Sveučilište u Dubrovniku, iako je slalo prvi put studente na razmjenu, savršeno je sve koordiniralo; bio sam ugodno iznenađen fleksibilnošću organizacije. Također i FH Joanneum je ustanova s velikim iskustvom u razmjeni studenata, i nije bilo apsolutno nikakvih problema. Njemački jezik nisam učio ni na koji način jer sam bio prezauzet obvezama na Global Business Programu; naime, uzeo sam sve kolegije s tog programa i nisam mogao trošiti dragocjeno vrijeme na jezik. Sva predavanja bila su na engleskomu, a teško je bilo pratiti jedino kineski menadžment jer je profesor imao velikih problema s izgovorom, a ostalo je bilo izvrsno.

Izdatci su tek posebna priča. Onih 300 eura koje smo dobivali mjesečno kao financijsku potporu, u mom je slučaju bilo dovoljno tek za pokrivanje smještaja i osiguranja. Naime, ja sam smještaj u domu plaćao 250 eura mjesečno (dvokrevetna soba), a samo jedan obrok u menzi bio je otprilike 4,40 eura (najjeftiniji). Dakle, za smještaj, hranu i osiguranje bilo mi je potrebno oko 600 eura mjesečno. A dodatnih 300 Eura mjesečno trošio sam na autobusne karte, kopiranje, izlete i izlaske, dakle sam mjesečno u prosjeku trošio oko 900 eura. Međutim htio bih naglasiti da se prvih mjesec dana najviše troši, a poslije su izdatci bili sve manji.

Mislim da je boravak u Austriji na FH Joanneumu premašio moja akademska očekivanja iz tog razloga jer sam studirao menadžment koji nisam puno susretao tijekom studija, a to mi je pomoglo u mojoj kasnijoj profesionalnoj orijentaciji. Meni je mobilnost, nasreću, već uvelike pomogla jer sam se zaposlio kao menadžer u jednoj tvrtki iz BiH. Dakle, radim posao koji sam studirao samo jedan semestar na razmjeni, tako da bih svakomu tko je u mogućnosti, preporučio da se odluči za odlazak na razmjenu, jer iskustvo koje se time stječe je neprocjenjivo. Također, želim napomenuti da se odlaskom na razmjenu pružaju mogućnosti upoznavanja ljudi i kultura cijeloga svijeta. Samo primjera radi, s nama su na GBP-u bili studenti iz više od 30 zemalja sa svih naseljenih kontinenata.

Zahvalan sam što mi se pružila prilika za odlazak u inozemstvo i ovo će mi iskustvo razmjene zasigurno ostati u pamćenju čitav život.
Tražilica