english English

Anita Bubalo - Sveučilište Szent Istvan, Gödöllő, Mađarska

12.02.2011, 13:42:12

U sklopu Programa bilateralne mobilnosti, u vremenu od 14. travnja do 14. svibnja 2009. boravila sam u Mađarskoj, na Szent Istvan Sveučilištu u Gödöllőu, Odjelu za akvakulturu, gdje sam obavljala praktični dio diplomskog rada i svladala metodologiju genetičkih metoda važnih za budući razvoj akvakulturne industrije školjkaša. Studij sam pronašla uz pomoć svojega sveučilišta. Smatram da je razdoblje mobilnosti koje sam provela u Mađarskoj bilo dostatno za izvedbu praktičnog rada koji sam tamo obavila.

Odlučila sam se prijaviti zbog želje za stjecanjem novih znanja i iskustava. Smještaj sam pronašla u sklopu velikoga sveučilišnog kampusa za studente. Zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezgode sklopila sam u Jadranskom osiguranju, u iznosu od 220 kuna. Domaćini su nas prihvatili gostoljubivo i uslužno, uz nesebičnu podršku znanjem i iskustvom u našem radu i boravku. Zadovoljna sam potporom matičnoga kao i inozemnog sveučilišta. Komunicirali smo na engleskom jeziku bez teškoća. Dodijeljena sredstva bila su dostatna za hranu i dom, no kako je grad u kojem smo bili smješteni pola sata vožnje vlakom do Budimpešte, a vikendom ne rade studentske menze pri Sveučilištu, karte za vlak i metro te dio hrane pokrila sam o vlastitom trošku. Boravak u inozemstvu ispunio je moja očekivanja u akademskom smislu te mi pomogao da proširim teoretsko znanje i potkrijepim ga praktičnim radom. Smatram da bi mi ovaj program u budućnosti mogao pomoći pri zapošljavanju zbog stečenoga iskustva. Program bilateralne mobilnosti smatram uspješnim, korisnim i zanimljivim iskustvom koje mi je pomoglo u razvoju stručnosti, praktičnoga i teorijskog znanja.

Studentima koji se odluče za odlazak u inozemstvo savjetovala bih da putuju, ako je moguće, zrakoplovom zbog duljine putovanja, da ponesu raznovrsnu garderobu ovisno o klimi i vremenu boravka te optimizam, dobru volju i želju za učenjem i usavršavanjem.

Zahvaljujem na mogućnosti usavršavanja u svojem pozivu!
Tražilica