english English

Mirjana Krizmanić održala predavanje pred prepunim amfiteatrom Kampusa

07.12.2012, 13:45:19

Ugledna psihologinja i dugogodišnja profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić održala je predavanje „Kako preživjeti krizu i ostati mentalno zdrav“ 8. studenoga 2012. u amfiteatru Kampusa.

Profesorica Krizmanić pragmatičnim uputama s duhovitim dosjetkama i životnim primjerima nudila je publici savjete snalaženja u krizi. Kako je naglasila, stres prečesto povezuju sa svakim problemom s kojim se osoba suočava, što je pogrešno. Bitno je odrediti prioritete i držati se toga, drugim riječima, biti zadovoljan s onim što imaš. Sreća je, smatra Krizmanić, sretna i zdrava obitelj, a ne novac. Krizu definira: „Kriza je nagli prekid normalnog tijeka života, koji traži ponovnu, novu procjenu načina djelovanja i mišljenja dakle opet prilagodbu.“ U kriznoj situaciji a da bi sačuvali mentalno zdravlje Kirzmanić kaže da se može učiniti sljedeće:

1. Uskladiti naša očekivanja, želje i ciljeve s okolnostima u kojima živimo i našim mogućnostima, znanjima i osobinama ličnosti.

2.Zamijeniti neostvarive ciljeve ostvarivima.

3. Pružati pomoć ili se udružiti s onima koji su u sličnoj situaciji.

4. Osmisliti nesreću  koja nas je zatekla,

5. Izbjegavati besmislena pitanja kao : ”Zašto se to dogodilo baš meni?”,

6. Izbjegavati osjećaj zavisti.

7. Odabrati što više različitih ciljeva ili interesa.

8. Ne preuveličavati nesreće i nevolje.

Ističući primjere kako u kriznim vremenima do izražaja dolaze inventivnost i kreativnost poruka predavanja profesorice Krizmanić bila je da se prema životu trebamo postaviti produktivno. Repozitorij
Tražilica