english English

Ivana Buntić - Philipps-Universität- Marburg, Njemačka

11.02.2011, 13:43:17

Studij smo pronašli uz pomoć Službe za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku. Na Sveučilištu u Dubrovniku upisana sam u prvu godinu diplomskog studija „Međunarodna trgovina“ u akademskoj 2008./2009. godini. U sklopu Programa bilateralne mobilnosti omogućeno mi je da drugi semestar ove akademske godine završim u Marburgu na Philipps-Universität Marburg. Prvih mjesec dana u Marburgu provela sam učeći jezik na intenzivnom tečaju njemačkog jezika (svaki dan tri sata tečaja). Nakon toga, sredinom travnja počela su predavanja na fakultetu i trajala su do polovine sedmog mjeseca, nakon čega su slijedili ispiti. U Njemačkoj se razlikuje datum početka semestara. U Marburgu je počeo tek polovinom četvrtog mjeseca, dok se kod nas, u Dubrovniku, već u drugomu. Iako mi ovaj semestar traje dulje nego mojim kolegama u Dubrovniku, mislim da se isplati svaki dan proveden u ovom programu.

Za ovaj Program sam se prijavila jer sam oduvijek htjela otići barem na jedan semestar negdje u inozemstvo na studij. Odlazak u Njemačku sam shvatila kao dobru priliku da naučim njemački jezik, upoznam novu kulturu, steknem novo iskustvo, koje će mi, mislim, mnogo pomoći u daljnjem školovanju i u pronalasku posla, te u kvaliteti i načinu obavljanja svih životnih ciljeva. Također, u Marburgu sam imala priliku upoznati ne samo jednu kulturu nego više kultura jer u Marburgu studira oko 12% stranih studenata iz cijelog svijeta. Bila sam smještena u studentskom domu, a taj smještaj mi je pronašlo moje sveučilište. U Marburgu se trude da svaki strani student dobije smještaj u domu. Tijekom izdavanja vize za Njemačku nisam imala problema, osim što treba paziti na vrijeme potrebno da se viza dobije. Viza je koštala 400 kuna, a morala sam opet u Marburgu vaditi novu jer traje samo tri mjeseca. To me je koštalo dodatnih 50 eura. Osigurala sam se u „Grawe osiguranju“ u Dubrovniku, što sam platila oko 100 eura za pet mjeseci.

Poteškoća pri odlasku je bilo, ali samo zbog toga što je ovo bio prvi put da netko iz Dubrovnika odlazi na studij u Marburg, pa je sve bilo novo, a nismo imali ni puno vremena. Zadovoljna sam potporom matičnoga sveučilišta jer su nam omogućili da sve što ovdje položimo bude priznato kao položeno u Dubrovniku. Sveučilište u Marburgu dobro je organizirano i vrlo su susretljivi prema svim studentima, pogotovo stranima. Znanje jezika uvelike mi se poboljšalo, kako engleskog, tako i njemačkog. Predavanja su bila na engleskom jeziku. Na početku je bilo teško pratiti predavanja jer nisam nikad prije čula ekonomske pojmove na engleskome, ali s vremenom postaje lakše.

Financijska potpora koju smo dobili, u iznosu od 300 eura nije bila dostatna da pokrije sve troškove; svaki mjesec moji su roditelji slali dodatnih 300 eura, a ponekad i više. Na samom početku, imali smo jako visoke izdatke. Morali smo platiti semestar 180 eura, 27 eura mjesečnu kartu za autobus (plaća se samo prvi mjesec jer ostale mjesece bio je besplatan i prijevoz autobusom i vlak u pokrajini Hessen), kauciju za sobu 150 eura, a svaki sam mjesec sobu plaćala 181€. Za hranu je potrebno oko 150€ mjesečno. Za kopiranje sam izdvajala tjedno oko 5€. Dobila sam iz jezika dvije ocjene i ECTS bodove, što je također vrlo važno. Ovo će mi iskustvo uvelike značiti za život i ostat će mi u prekrasnom sjećanju. Upoznavanje novih kultura, učenje jezika, lijepo i kvalitetno provedeno vrijeme omogućili su mi da se u Dubrovnik vratim sretna što sam se odlučila na ovu mobilnost.

Toplo preporučujem svim studentima da ne propuste priliku za ovakve programe - neće požaliti, sigurna sam.
Tražilica