english English

Maja Miljković - Fachhochschule Joanneum, Graz, Austrija

10.02.2011, 13:43:58

Kao sudionica Programa bilateralne mobilnosti, nastavu u ljetnom semestru pohađala sam na Fachhochschule Joanneumu (University of Applied Sciences) koji se nalazi u Grazu, u Austriji. Budući da FH Joanneum nudi izvrstan program pod nazivom Global Business Program, odlučila sam se na preporuku Službe za međunarodnu suradnju na mašem sveučilištu upisati neke predmete s toga studija te ostale predmete sa studija Interactive Media Design.


Nakon orijentacijskog tjedna započela su predavanja modularnog tipa i trajala su sve do kraja semestra, dakle 28. lipnja. Budući da je Global Business Program osmišljen tako da ga mogu pohađati studenti preddiplomskog i diplomskog studija, omogućio je kolegama i meni da slušamo predmete koje do tada nismo imali, a koji su dostatno zanimljivi i zahtjevni za stupanj studiranja na kojemu se nalazimo (diplomski studij, prva godina). Budući da su se predavanja odvijala na engleskom jeziku, to je bila i izvanredna prilika da poboljšam svoj „poslovni rječnik“ iz engleskog jezika.

Program mobilnosti koji je trajao za mene i kolege četiri i pol mjeseca bio je dostatan da steknemo neka nova znanja; međutim, Global Business Program koji traje četiri semestra nudi predmete koji su izvanredni i jedan semestar je bio dovoljan za stjecanje samo osnovnih znanja. Također, tečaj njemačkog jezika koji sam pohađala od početka svog studiranja na FH Joanneumu, nije omogućio da naučim njemački jezik već samo osnove tako da ću poduku iz njemačkog jezika morati nastaviti u Dubrovniku na tečaju stranih jezika.

Na Program bilateralne mobilnosti prijavila sam se jer sam htjela steći nova iskustva i upoznati druge kulture. Budući da Global Business pohađaju studenti iz raznih zemalja, u četiri i pol mjeseca provedena na FH Joanneumu sam imala prilike pobliže upoznati kinesku, meksičku, tursku i različite ostale kulture, i one su me oduševile svojim različitostima. Također sam htjela naučiti i njemački jezik, međutim, zbog obaveza na fakultetu nisam imala prilike posvetiti više pozornosti učenju tog jezika.

Za smještaj u domu odlučila sam se na sugestiju osoblja FH Joanneum da odaberem OAD agenciju, što se pokazalo kao loša odluka. Naime, soba koju smo rezervirali i za koju smo platili depozit od 550 eura, nije zadovoljavala osnovne higijenske kriterije koji su nam bili obećani u ugovoru. Budući da smo kolegica Lozo (s kojom sam dijelila sobu) i ja inzistirale na dodjeljivanju nove sobe, naše su molbe na kraju i uslišane nakon žustrih rasprava s neljubaznim osobljem agencije. Ostalih problema nije bilo; dapače, FH Joanneuma bili smo odlično primljeni. Orijentacijski tjedan, organiziran od FH Joanneuma, pomogao nam je u svakom pogledu: od rješavanja administracijskih obveza do upoznavanja s austrijskom kulturom i sredinom. Za zdravstveno osiguranje, bili smo obvezni uplaćivati policu u iznosu od cca 25 eura. Stan u domu morala sam plaćati 125 eura mjesečno, za hranu je otprilike bilo 250 eura i za javni prijevoz 35 eura mjesečno tako da mi potpora koju sam dobivala od Sveučilišta u Dubrovniku i Agencije za mobilnost nije bila dostatna, pa mi je majka slala još oko 300 eura mjesečno.

Sada, kada je sve gotovo, žalim što nema mogućnosti ponovnog prijavljivanja za Program bilateralne mobilnosti. Četiri i pol mjeseca provedena u Austriji ostala su mi u pamćenju kao jedno od najljepših iskustava u životu, a sigurna sam da će mi stečena znanja pomoći za daljnje napredovanje kako u studiranju tako i pri zapošljavanju. Studentima koji se odluče za odlazak na razmjenu studenata preporučila bih da stupe u kontakt sa studentima koji su već sudjelovali u Programu i da ih pitaju za korisne savjete, kao što je pronalazak smještaja jer da je to jedino moje negativno iskustvo u Austriji.

Od posebnih sjećanja sa svog boravka u Austriji ne bih mogla izdvojiti samo jednu uspomenu jer ih je bilo toliko mnogo da osam stranica ovoga izvještaja ne bi bilo dostatno da opišem sve lijepe događaje koji su se odvijali u četiri i pol mjeseca provedena u Grazu. Ipak, mislim da će mi u sjećanju najviše ostati trenutci provedeni s novim prijateljima s kojima sam ostala u kontaktu i s kojima ću se, nadam se, ponovno susresti.
Tražilica